Facebook Google+ Twitter

140-letni homar Craig nie trafi do garnka

  • Źródło: IAR
  • Data dodania: 2009-02-21 19:41

Właściciele japońskiej restauracji w nowojorskim Brooklynie zlitowali się nad 140-letnim homarem, który w wystawowym akwarium czekał na śmierć. Skorupiak zamiast do garnka z wrzątkiem trafi do czystych oceanicznych wód stanu Maine.

Sędziwy homar o imieniu Craig już wkrótce opuści restaurację i uda się w podróż na północ i wróci do Atlantyku. Dziewięciokilogramowy skorupiak będzie mógł w spokoju dożyć swoich dni, bowiem prawo w stanie Maine zabrania odławiania homarów poza ściśle oznaczonymi rejonami.

Craig zawdzięcza spokojną starość organizacji "Ludzie na rzecz Etycznego Traktowania Zwierząt", która walczy między innymi o to, by żywe homary trzymane w restauracjach nie kończyły w saganie z wrzącą wodą.
Ekologom wtóruje zajmujący się zoologią bezkręgowców Jaren Horsley, który podkreśla, że homary mają bardzo skomplikowany system nerwowy i odczuwają niewyobrażalny ból, gdy kroi się je, bądź gotuje żywcem.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.