Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

10281 miejsce

17 stycznia obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Kuchni Włoskiej

17 stycznia jest symbolicznym świętem obchodzonym we Włoszech na cześć św. Antoniego Wielkiego, patrona zwierząt domowych i rzeźników. We włoskiej tradycji to właśnie tego dnia rozpoczyna się karnawał - okres szaleństw i kulinarnego rozpasania.

Z tej okazji Wiadomości24 postanowiły przybliżyć Czytelnikom kilka tradycyjnych, włoskich potraw: pysznych, rozgrzewających, kolorowych i – co ważne – zdrowych. Sięgnęliśmy po najpopularniejsze dania, do których składniki dostępne są w niemal każdym sklepie na całym świecie.


Domena publiczna / Fot. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/05/BasilkumPesto.jpg/800px-BasilkumPesto.jpgPesto Genovese



Tradycyjny włoski sos, aromatyczny i lekki. Podobno robili je już starożytni Rzymianie. Na pewno znał je Krzysztof Kolumb, pochodzący przecież z Genui. Pierwsze zanotowane przepisy pochodzą już z XVI wieku. Przez wieki przechodziło wiele przeobrażeń, jedne składniki zamieniano na inne, łatwiej dostępne lub smaczniejsze, jednak pesto nadal pozostaje najbardziej cenionym i najlepiej znanym sosem na świecie. Do jego przygotowania niezbędny jest moździerz.

Składniki:
100 g świeżej bazylii Genovese
30 g orzeszków piniowych
60 g dobrej jakości Parmigiano Reggiano (parmezanu)
2 ząbki czosnku (łagodnego w smaku)
10 g soli morskiej świeżo zmielonej
80 ml dobrej jakości oliwy z oliwek 'Extra Virgin'

Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dolewamy oliwę tak, aby została całkowicie wchłonięta przez resztę składników. Pesto nie powinno pływać w oliwie, a jej nadmiar nie powinien się odłożyć na wierzchu reszty składników. Pesto powinno robić się w miarę szybko, aby uniknąć procesu oksydacji, co prowadzi do utraty wartości odżywczych. Sos świetnie smakuje z włoskimi makaronami, np. tagliatelle, oraz jako dodatek do gotowanych warzyw.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

Podoba mi się

Komentarz został ukrytyrozwiń
awe
  • awe
  • 18.01.2011 07:56

jeśli święto obchodzą wlosi to dlaczego Pani pisze że to święto międzynarodowe? ja tam chrzanie czy to włoskie czy nie. nie mam zamiaru obchodzić święta włoskiej kuchni. niebawem będziemy obchodzić międzynarodowy dzień bekania i puszczania bąków bo do tego to zmierza. już mamy np miedzynarodowy dzień KOTA. IDIOTYZM !

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ja uwielbiam spaghetti i pizze .

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeden dzień dla tak dobrej kuchni to trochę za mało ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.