Facebook Google+ Twitter

22 grudnia Dniem Pasztecika i Paprykarza szczecińskiego

22 grudnia 2010 r nasze skarby regionalne: pasztecik i paprykarz szczeciński znalazły się na Liście produktów tradycyjnych, chronionych przez unijne prawo.

Bar W artykule:, „Jeżeli nie mamy w Szczecinie polskich tradycji, musimy je wypracować i stworzyć”, Zdzisław Sadowski pisał: „Ciągle narzekamy, że nie mamy w Szczecinie polskich tradycji, że nie możemy w zastałym otoczeniu doszukać się polskiej historii i tradycji.... Czas wreszcie stworzyć i wypracować nasze szczecińskie, polskie tradycje....... , które będą kojarzyły się właśnie z polskim Szczecinem”. I dalej: „Na przykład......, poznaniacy lubią wspólnie świętować i obchodzić imieniny patronów miasta, imieniny jednej z ulic, Święto pyry, Jarmark Świętojański i wiele innych jak choćby Dni Ułana....... Poznańskie pyry traktowane są jako skarb regionalny, a zajadanie się na fetach pyrami okraszonymi typowo poznańskimi potrawami i przysmakami, jest tak normalne jak zajadanie się pączkami w Tłusty Czwartek”.

Mapa produktów regionalnych w województwie / Fot. Grzegorz SadowskiPaprykarz szczeciński był wynikiem pomysłu racjonalizatorskiego na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych. Poza mięsem rybim, w ilości 50% zawartości puszki konserwowej z różnych gatunków afrykańskich ryb, m.in. gowik i pagrus, w pierwotnym oryginalnym paprykarzu szczecińskim była pulpa pomidorowa, ostra papryczka pima, warzywa i przyprawy. Pierwsze puszki paprykarza zeszły z taśmy produkcyjnej PPDiUR „Gryf” w 1967 r. A już 1 grudnia 1968 r. szczecińska puszka paprykarza otrzymała znak jakości Q. Paprykarz szczeciński eksportowano do 32 krajów.

Maszyna do robienia pasztecików / Fot. Grzegorz SadowskiSzczeciński „Pasztecik” był pionierem na rynku fast foodów. Pasztecik, czyli pyszne ciepłe ciasto drożdżowe z ulubionym przez klientów tradycyjnym nadzieniem mięsnym, kapustą i grzybami, albo pieczarką z serem. Do tego obowiązkowy był barszczyk ze świeżych buraków. Najstarszy lokal serwujący paszteciki w Szczecinie, został założony w 1969 roku, do produkcji specjału używał maszyny sprowadzonej z radzieckiego demobilu, wyprodukowanej dla tamtejszego wojska (stacjonującego w okolicach Szczecina). Zgodnie z instrukcją maszyna była w stanie zrobić ponad 600 „pirożków” na godzinę. Rosyjskie „pirożki” po spolszczeniu, nazwano pasztecikami.

Wnętrze baru 22 grudnia 2010 r nasze skarby regionalne: pasztecik i paprykarz szczeciński znalazły się na Liście produktów tradycyjnych, chronionych przez unijne prawo. I ta data nadawałaby się najlepiej na ustanowienie i obchodzenie w Szczecinie Dnia Pasztecika i Paprykarza Szczecińskiego. Co prawda Szczeciński „Pasztecik” obchodzi od kilku lat swoje urodziny 20 października, ale gdyby ustalono datę na 22 grudnia, chyba nic nie stało by na przeszkodzie, aby obchodzić urodziny w dniu znalezienia się produktów, na unijnej liście produktów tradycyjnych.

Moglibyśmy wtedy zapoczątkować miłą i wesołą tradycję w Szczecinie, objadania się w Dniu Pasztecika i Paprykarza, pasztecikami i paprykarzem szczecińskim, niczym poznaniacy „pyrami” w Dniu „Pyry”. Wspólne świętowanie i fety (festyny) są zawsze doskonałą okazją do konsolidacji i integracji lokalnej społeczności. Takie imprezy nadają miastu specyficznego klimatu, podkreślając jego odrębność, przywiązanie do lokalnej tradycji i historii.

Będąc ostatnio w „Paszteciku”, przy ul. Wojska Polskiego, zaproponowałem obsłudze, aby wzorem „Wielkiego Dnia Łasucha” (zawody w „pożeraniu” 10 pączków na czas), czy zawodów w jedzeniu pizzy na czas, zorganizowali na urodziny „Pasztecika” (w Dniu Pasztecika) zawody w jedzeniu 10 pasztecików na czas. Obsłudze baru spodobał się bardzo ten pomysł i obiecali zapoczątkować nową zabawę (tradycję obchodów), od bieżącego roku.

W związku z powyższym stawiam wniosek, aby ustanowić w Szczecinie Dzień Pasztecika i Paprykarza Szczecińskiego na 22 grudnia, każdego roku.

Wybrane dla Ciebie:


Tagi: 22 grudnia


Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Będąc w Szczecinie, nie zapomnijcie o skosztowaniu szczecińskiego pasztecika!.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.