Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

21309 miejsce

"40 milionów innych" Paweł Włodarczyk [WYWIAD] odc.3 Smaki Kanady

"40 milionów innych" jest to autorski projekt wywiadów z codziennością, która dla każdego z nas wygląda trochę inaczej. Spróbujcie odpowiedzieć sobie na zadane pytania razem z nami. Zapraszam Mariusz Ślęzak

zgada na publikację wizerunku / Fot. archiwum Pawła WłodarczykaCzym dla pisarza jest możliwość pisania, dla strażaka zaufanie, a dziennikarza rzetelność. Z pozoru zwykłe słowa lub czynności za sprawą każdego z nas zyskują szczególnego, indywidualnego znaczenia. W cyklu wywiadów pt. "40 milionów innych", poznamy nową definicję świata, który nas otacza. Wybierzemy się również w krainę marzeń, o których tak często śnimy, a tak rzadko mówimy. Wspólnie z członkami projektu podzielimy się tym z wami oraz dowiemy jak można zniknąć, choć na chwilę, w czasie wolnym od codziennego zgiełku. Pamiętaj że, każdy z nas jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju, a na całym świecie jest nas rodaków, 40 milionów całkowicie rożnych osób.

Paweł Włodarczyk
27 lat
Quebec (Kanada)
Szef cukiernik w restauracji La Tanière oraz Légende


Smak – jeden z podstawowych zmysłów, służący do chemicznej analizy składu pokarmu.


Mariusz Ślęzak: Czym dla Ciebie jest smak?
Paweł Włodarczyk: Smak jest dla mnie źródłem szczęścia, emocji i postrzegania świata oraz narzędziem dzięki któremu mogę dawać szczęście innym. W mojej pracy, przy kreowaniu nowych deserów, kieruję się wyglądem, zapachem, kształtem ale przede wszystkim smakiem. Jedząc to co robię chcę żeby klienci choć na chwilę zapomnieli o życiu codziennym, weszli w moją krainę słodyczy i poczuli się jak dzieci.

Kim chciałeś zostać w młodości?
W dzieciństwie chciałem robić wszystko, od bycia strażakiem do bycia raperem, po przyjeździe do Kanady plany na przyszłość zmieniały mi sie dosyć często. Chciałem być adwokatem, lekarzem, muzykiem przez pewien okres zajmowałem sie fotografią i chyba ta właśnie pasja do otaczającego mnie świata, sprawiła że znalazłem sie w kuchni, każde danie jest jak kolorowe zdjęcie, ubarwione smakiem i zapachem. Można by powiedzieć że to nie ja wybrałem swoja zawód ale to on wybrał mnie.

Co robisz w wolnym czasie?
Nie mam wolnego czasu hehe, prawda jest taka że paca w kuchni jest bardzo wymagająca i wymaga dużego zaangażowania. Pracujemy cały czas, jeśli nie w kuchni to na poszukiwaniu nowych pomysłów, nowych produktów, inspiracji. Moja praca to moje hobby. Kiedy jednak mam trochę czasu wolnego, lubię wypady na ryby albo po prostu odjechać w nieznane i spędzić trochę czasu z naturą.

Największe marzenie?
Największym marzeniem jest robić to co kocham, mieć swoja restauracje albo cukiernie gdzieś blisko morza gdzie przez cały rok świeci słonce, gdzie mógłbym znaleźć wspaniałe produkty i dzielić sie moja pasja z przyjaciółmi którzy są rozsiani po całym świecie. Kocham podróżować, chciałbym aby moja praca pozwoliła mi na podróże, poznawanie nowych ludzi, nowych miejsc, nowych smaków.

Zapraszam również do odwiedzin mojego profilu i odsyłam do czytania moich artykułów. Już w poniedziałek kolejny odcinek z serii "40 milionów innych''. Będziemy w nim gościć Małgorzatę Szumowską Dyrektor Generalną Niewidzialnej Wystawy w Warszawie. Poznamy nową definicje mistycznej ciemności i nie tylko.
Pozdrawiam Mariusz Ślęzak

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.