Już po raz szósty w ostatnią niedzielę sierpnia w pięknej scenerii wrocławskiego Ogrodu Botanicznego organizowane jest Święto Mąki, zwane przez niektórych Świętem Mąki i Chleba. W tym roku honorowy patronat nad obchodami Święta objął hrabia Wojciech Dzieduszycki.
Impreza jest pomyślana jako piknik rodzinny kończący wakacje i jednocześnie okazja do podkreślenia znaczenia historii chleba, tradycji jego wyrobu oraz prezentacji innych wyrobów mącznych. Co rok organizatorzy zapraszają do wzięcia udziału w festynie dolnośląskie cukiernie i piekarnie. Każdy, kto przyszedł do Ogrodu Botanicznego miał okazję zakupu prezentowanych wyrobów, a także ich degustacji. Dorośli pili piwo i jedli kiełbaski, tak na marginesie – ciekawe to połączenie z podkreślaniem znaczenia historii chleba.
Dla wszystkich grała muzyka na żywo. Dzieci mogły wziąć udział w różnych zabawach i konkursach, a także zagrać w tenisa na specjalnie wydzielonym mini-korcie.
Rycerze z Bolesławieckiej Drużyny Rycerskiej Syrokomla z Zamku Kliczków zaprezentowali swój program (walki rycerzy, wystrzały, tańce). Dorośli mogli się popisać swoją siłą w zorganizowanych przez rycerzy turniejach dla gości.
Dla szczególnie ciekawskich zorganizowano Muzeum Chleba, gdzie można było zobaczyć naczynia i przyrządy służące do produkcji mąki i wypieków.
To tylko niektóre atrakcje. Tych, którzy nie zdążyli się wybrać na tegoroczny festyn pod nazwą Wrocławskie Święto Mąki i Chleba, zapraszamy za rok, na siódmą już edycję. W tym dniu bilety wielokrotnego wstępu do Ogrodu Botanicznego dla wszystkich są ulgowe i kosztują 5 zł.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?