Facebook Google+ Twitter

90 ton irlandzkiej wieprzowiny wycofano już z rynku

  • Źródło: IAR
  • Data dodania: 2008-12-10 16:04

90 ton irlandzkiej wieprzowiny, w tym ponad 20 ton sprowadzonych przez duńskiego pośrednika, zostało już wycofanych z polskiego rynku. Trwają obecnie badania, które mają dać odpowiedź na pytanie, czy mięso zostało skażone dioksynami. Poinformował o tym Główny Lekarz Weterynarii, który uczestniczył w Brukseli w spotkaniu przedstawicieli służb weterynaryjnych 27 państw.

Janusz Związek powiedział, że badani są wszyscy pośrednicy, którzy mogli sprowadzić mięso z Irlandii. Polskie służby same wykryły na przykład, że irlandzką wieprzowinę eksportowała do nas duńska firma. Sprawdzają teraz, czy mięso mogło trafić na nasz rynek także z innych krajów. „Kontrolujemy sytuację na bieżąco, ale musimy się opierać na wzajemnym zaufaniu i to jest podstawa" - dodał.

W związku z informacjami, że skażona dioksynami może być nie tylko wieprzowina, ale także wołowina, Polska wstrzymała jej import z Zielonej Wyspy.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.