Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

10535 miejsce

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, który obchodzony jest między innymi w Polsce, Rosji i oczywiście we Włoszech - ojczyźnie pizzy.

Włoska Margherita / Fot. it.wikipedia.orgWydawać by się mogło, że skoro pizza jest jednym z tradycyjnych dań w kuchni włoskiej to właśnie z tego kraju pochodzi. A tak nie jest. Przypuszcza się, że potrawę, która formą i smakiem przypominała pizzę, podawali już starożytni Grecy. Był to płaski chleb, posmarowany oliwą i czosnkiem oraz posypany ziołami. Około 500 roku przed naszą erą placek ten trafił do Rzymu. Gdy w XVII wieku sprowadzono do Neapolu pomidory, nieodłącznym elementem pizzy stał się sos pomidorowy. Najprawdopodobniej pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 roku. Wówczas do Neapolu przybyła królowa Włoch Margherita Sabudzka oraz jej mąż Umberto di Savoia. Raffaele Esposito, piekarz, przygotowywał dla królowej specjalną potrawę, którą była pizza. Danie miało nawiązywać do narodowych barw Włoch, a więc podstawowymi składnikami, których Esposito użył do wyrobu pizzy były: pomidory (czerwień), ser mozarella (biel) oraz bazylia (zieleń). Na część królowej pizzę nazwano Margherita i do dziś jest ona jedną z najbardziej lubianych i wersji pizzy.

Na przestrzeni lat najbardziej znaną na świecie pizzą stała się pizza neapolitańska. Ta oryginalna, wypiekana w Neapolu składa się z pomidorów San Marzano, które uprawiane są na polach wulkanicznych przylegających do Wezuwiusza oraz sera mozzarella di bufala campana, który wyrabiany jest z krowiego mleka. Krowy, których mleko używane jest do wyrobu mozarelli, wypasane są na bagnach Kampanii i Lazio. Mąka, która używana jest do pizzy neapolitańskiej, powinna być typu 0 lub 00. Do ciasta używa się drożdży neapolitańskich lub browarnianych. Ciasto ugniatane powinno być ręcznie lub przy użyciu miksera wieloobrotowego, a jego grubość nie może przekraczać 3 milimetrów. Co ciekawe, pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w temperaturze 485 stopni w piecu opalanym dębowym drewnem.

Pizze w kamiennym piecu / Fot. it.wikipedia.orgW roku 2009 Komisja Europejska przyznała pizzy neapolitańskiej tytuł wyrobu tradycyjnego z certyfikatem TSG. Od tego czasu w każdym zakątku świata pizzę pod taką nazwą piec można zgodnie z określoną recepturą, a więc przy użyciu specjalnej mąki, soli morskiej oraz sera mozarella z bawolego mleka. Neapolitana musi być pieczona na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem.

Oczywiście, odmian pizzy jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków (pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, owoce morza, wędliny, ananas, brzoskwinie, kiełbasa, różnego rodzaju sosy), grubość ciasta i wielkość. Każdy kraj dołożył do pizzy coś od siebie sprawiając, że w każdym państwie smakuje ona inaczej. Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzą Polacy, Rosjanie i Włosi. Brytyjczycy radują się 1 lipca, a Brazylijczycy 13 dni później świętują "urodziny pizzy".

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (5):

Sortuj komentarze:

Jedno z dań, które zrewolucjonizowało kuchnię. A już na 100% zglobalizowało. Materiał dobry. Smacznego.

Komentarz został ukrytyrozwiń

HA!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawie przedstawiona historia pizzy.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Paweł Pieniążek
  • Paweł Pieniążek
  • 09.02.2011 10:54

Ostatnio jadłem u mojego znajomego pizze przygotowywaną na specjalnym kamieniu. Była wyśmienita!:) Pierwszy raz w życiu taką jadłem, byla bardzo dobrze wypieczona:).

Komentarz został ukrytyrozwiń

Producenci pizzy zapomnieli dodać "UZNANY PRZEZ CAŁĄ SPOŁĘCZNOŚĆ MIĘDZYNARODOWĄ DZIEŃ PIZZY!".

Marketing to wspaniała rzecz!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.