Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

21431 miejsce

Afera w branży spożywczej. Sól drogowa była dodatkiem do wędlin?

  • Ewa Bo
  • Data dodania: 2012-02-26 21:09

Na polski rynek, przez ostatnie kilka lat, trafiło tysiące ton przetworów mięsnych, których składnikiem przy produkcji była sól przemysłowa. Centralne Biuro Śledcze i prokuratura w Poznaniu zatrzymała już 5 osób.

zdjęcie ilustracyjne / Fot. Chensiyuan/wikipedia/CC 2.5/Trzy firmy od kilku lat skupowały sól przemysłową, która nie nadawała się do jedzenia. Za tonę soli przemysłowej płacili ok. 140 złotych, a już do zakładów mięsnych produkt sprzedawali jako sól spożywczą - kilka razy drożej.

Radio RMF podaje, że na polski rynek w ostatnich latach mogło trafić tysiące ton przetworów mięsnych, do produkcji których użyto soli przemysłowej. W grę wchodzą znane na rynku zakłady mięsne w całej Polsce, które sprzedają swoje wyroby w sieciach hipermarketów w całym kraju. Nie podano ich nazwy, aby nie siać paniki.

W związku z tą aferą zatrzymano pięć osób. Nie przyznają się one do winy. Zatrzymani dostali dozory policyjne, poręczenia majątkowe i zakazy opuszczania kraju. Nie mogą także prowadzić działalności gospodarczej.

Sól przemysłowa zazwyczaj jest wykorzystywana - m.in. przez służby drogowe - do posypywania oblodzonych dróg. Nie wykluczone, że jest rakotwórcza. Jeżeli informacje ws. jej spożywczego użycia się potwierdzą, zatrzymani przez policję usłyszą sądowe zarzuty narażenia ludzi na utratę zdrowia i życia.

Ta afera może być jedną z największych afer spożywczych w Polsce w ostatnich latach.

Rozpoczął się konkurs Dziennikarz obywatelski 2011 Roku.
Zgłoś swój materiał! Zostań najlepszym dziennikarzem 2011 roku. Wygraj jedną z ośmiu zagranicznych wycieczek.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (24):

Sortuj komentarze:

polak na zawsze
  • polak na zawsze
  • 01.03.2012 21:03

A co ci mordercy SANEPID robili przez tyle lat, MROZ, JBB i wiele innych firm ujawnili reporterzy UWAGI, robiacych zywnosc z ta sola. Lapowki wazniejsze i cenniejsze niz zycie milionow polakow. SANEPID NA STRYCZEK,mordercy musza byc ukarani. A ty czytajac to w tym momecie tez jestes pewnie jednym z tych milionow polakow. Nie mam racji.

Komentarz został ukrytyrozwiń
tytus
  • tytus
  • 28.02.2012 08:35

@WINK wczoraj 22:50 "sól była sprzedawana pod różnymi nazwami - między innymi jako "sól morska" ! Ale "zdrowo " żeś się nawpierdalał chłopino !

Komentarz został ukrytyrozwiń
pelagia
  • pelagia
  • 28.02.2012 08:30

@ Grzegorz Wink wczoraj 11:54 nie jadasz wędlin ? nie jadaj. Jadaj sianko i srywaj jak osioł !

Komentarz został ukrytyrozwiń
Maggie K.
  • Maggie K.
  • 28.02.2012 00:13

Nie siac paniki? Jakiej paniki, chcemy wiedziec które firmy unikać szerokim łukiem.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Cud, że jadłem ostatnio głównie dżemy, a do solenia używałem soli pozyskiwanej z morza, bo tylko ona nie ma "antyzbrylacza". Niemniej biorąc pod uwagę że ten proceder trwał 10 lat ponad, to mogłem i "trefne" jedzenie skonsumować.
Moim zdaniem to powinni ich sądzić z paru paragrafów. Nie tylko za oszustwo finansowe ale też za działanie na szkodę społeczeństwa. Straty zdrowotne u Polaków obawiam się, że nie są małe...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Iwona, ale te "pewne sklepiki" też gdzieś zaopatrują się w wędliny do sprzedaży.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Fuj, jak tak można, masakra, ale w tym naszym kraju już nic chyba mnie nie zdziw. Dobrze, że kupujemy wędliny w pewnych sklepach. Masakra poprostu!!

Komentarz został ukrytyrozwiń
prawdemowiąc
  • prawdemowiąc
  • 27.02.2012 20:29

Sól soli podobna ale mięso ze świń już nie jest takie jakie bywało dawniej. Obecny transport i skup świń jest morderczy dla zwierząt. Świnie się duszą, zagryzają, przez co występuje u nich śmierdzący odór i gorączka ze strachu. Zgorączkowane mięso nie nadaje się do przerobu bo się szybko psuje. Wprowadza się zakaz uboju gospodarczego, by konsumenci nie doznali smaku z wyrobów domowym sposobem.

Komentarz został ukrytyrozwiń
pesymista
  • pesymista
  • 27.02.2012 18:04

biodrzasta.
Podobno nie tylko przy produkcji wędlin niejadalną sól wykorzystywano. Serów także.

Komentarz został ukrytyrozwiń
biodrzasta
  • biodrzasta
  • 27.02.2012 16:35

Slowem: vivat ser żółty! ;-) Funkcjonuje u mnie jako zamiennik już od dawna - ciekawe, ile jeszcze czasu upłynie, zanim dowiemy, co znajduje się w innych produktach... I czy w ogóle można u nas mówić o tzw 'zdrowej żywności? 'Proceder solny' trwał kilka lat - to przekonamy się pewnie po kolejnych kilku, ze wydajemy pieniądze na zdrowe odżywianie, które - okaże się, że z takim nie miało nic wspólnego poza nazwą. Oby nie - ale w obliczu obecnych wydarzeń, to wydaje się... naturalna koleją rzeczy?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.