Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

6412 miejsce

Alfabet warszawianek. Rozmowy wokół stołu

Tym razem będzie o kuchni. Dokładnie o warszawiankach w kuchni. Tradycji stołu i preferencjach żywieniowych. No i skoro już o jedzeniu to też o dietach. Bo współcześnie 60 proc. kobiet jest na diecie. A pozostałe 40 proc. na diecie będzie za miesiąc...

Kolejna odsłona Alfabetu warszawianek. Po temacie seksu z ubiegłego felietonu, temat dla wielu pokrewny. A więc będzie o kuchni. Dokładnie o warszawiankach w kuchni.

przetwory / Fot. fot. Ewa TinaKuchnia polska to kuchnia wielu regionów, także obcych narodów, które "maczały w niej palce". Przez wieki udział w budowaniu naszych narodowych kulinariów mieli Niemcy, Litwini, Ukraińcy, Ormianie, Żydzi, Tatarzy, Turcy, Włosi, Węgrzy, Francuzi czy Szwedzi. Ciekawie powinno więc być na naszych stołach. A czy jest?

Analitycy z GUS podali niedawno jak odżywia się "statystyczna Polka". A więc: "pierwszy posiłek jest solidny i tradycyjny: jajka, wędlina, ser, pieczywo. W domu Polki nie oszczędza się na jedzeniu - z każdych zarobionych 100 zł prawie 40 przeznacza się na żywność (...) menu na obiad: zupa, mięso plus ziemniaki, surówka, kompot. W kuchni spędzają około dwóch godzin dziennie". Niestety nie wspominają nic o kolacji, a szkoda.

Monika - lat 49, dietetyk, jej ulubiony deser to tiramisu ale jada go sporadycznie z uwagi na kalorie, uwielbia sałatki pod każdą postacią. Nauczyła się je jeść podczas kilkuletniego pobytu we Francji.

"Jeśli staniesz na Marszałkowskiej w godzinach szczytu i zaczniesz pytać przechodniów jaką kuchnię lubią, to większość odpowie ci, że polską. Na drugim miejscu będzie włoska, a potem japońska. Jednak nie oszukujmy się - kuchnia japońska to w naszej świadomości sushi, a włoska makarony i pizze. A szkoda, bo obie mają dużo więcej do zaoferowania. Japończycy używają mało tłuszczów zwierzęcych i unikają smażenia w głębokim tłuszczu. Dobrze komponują posiłki, nie dojadają, przez co chorych na serce czy cukrzycę prawie nie ma. Otyłych Azjatów spotyka się chyba tylko w Stanach Zjednoczonych.

Jakiś czas temu czytałam sondaż Instytut Badania Opinii RMF FM o ulubionych potrawach Polaków. Wygrał rosół z makaronem i kompot. Potem był bigos, a na kolejnych miejscach schabowy, pierogi i gołąbki.

Dzięki mojemu zawodowi widzę jak trudno kobietom wprowadzić do życia całej rodziny zasady zdrowego żywienia. Mężczyźni są bardziej konserwatywni w tym temacie niż kobiety, przez to odżywiają się bardzo niedbale i niezdrowo. Przez to już dzieci w szkołach podstawowych mają problem z nadwagą. Czy winna obieranie ziemniaków / Fot. fot.Ewa Tinajest tradycyjna kuchnia polska? Hm, myślę, że to zbyt uproszczone. Gdy zajrzymy do książek kucharskich Ćwierczakiewiczowej czy Szymanderskiej, można znaleźć tam znacznie więcej ciekawych propozycji niż "6" podana przez RMF FM.

Czy znam kuchnię regionalną? Ale chodzi ci o Warszawę? No wiesz... sama nie wiem, u mnie w domu była grzybowa ze śliwkami suszonymi, taka tradycyjna z Mazowsza. Wiem, że nie jest bardzo popularna i zawsze na jesieni zachwycam nią znajomych. Ale nic więcej nie przychodzi mi do głowy."

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Zobacz także:

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.