Facebook Google+ Twitter

Ananasek na deser. Przepis na ciasto ananasowo-kokosowe

  • Ewa Bo
  • Data dodania: 2011-04-06 18:46

Zapraszam do wykonania pysznego ciasta. Robi się je szybko, a smakuje wybornie.

Ciasto ananasowo-kokosowe / Fot. Ewa Krzysiak

Ciasto ananasowo- kokosowe



Biszkopt jasny
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru 1 szklanka mąki

Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. ok. 40 minut.

Masa budyniowa
Składniki:
1 puszka ananasów
2 budynie śmietankowe lub waniliowe

Z puszki odlać sok i ugotować na nim budynie (waniliowe lub śmietankowe - wg uznania). Owoce pokroić w kostkę i połączyć z ugotowanym gorącym budyniem. Następnie ostudzić.

Piana
Składniki:
1/2 szklanki białek
1/2 szklanki cukru
15-20 dag kokosowych wiórek

Białka ubić z cukrem. Gdy piana będzie sztywna dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Przygotować tortownicę. Do formy włożyć biszkopt, na ciasto wylać masę budyniową, wyłożyć pianę i zapiec w temp. około 160 - 180 stopni.

Po zapieczeniu wyjąć, poczekać aż ciasto ostygnie, kroić i jeść.
Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!

Czytaj też:
Torcik truskawkowy
Sękaczek
Zaskocz bliskich drożdżową babą na Wielkanoc

Piąta edycja konkursu Dziennikarz Obywatelski 2010 Roku trwa! Dołącz, wygraj 10 tysięcy

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (7):

Sortuj komentarze:

łasuch
  • łasuch
  • 08.04.2012 11:34

Yammy!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Biszkopt piekłam ok. 40 minut, a całość po nałożeniu masy i piany zapiekałam około 15 minut - ma mieć złoty kolor. Trzeba zerkać podczas pieczenia.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 06.04.2011 19:49

Spróbuję:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Proszę się częstować i nie liczyć kalorii :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

A ja jestem taaaki głodny!....

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zachęcający przepis :) Jak długo trzeba piec to ciasto?

Komentarz został ukrytyrozwiń
gwizdek
  • gwizdek
  • 06.04.2011 18:49

Dziennikarz obywatelski powinien umieć upiec biszkopt , ugotować budyń, że nawet ubić pianę :]

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.