Ciasto ananasowo- kokosowe
Biszkopt jasny
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru 1 szklanka mąki
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. ok. 40 minut.
Masa budyniowa
Składniki:
1 puszka ananasów
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Z puszki odlać sok i ugotować na nim budynie (waniliowe lub śmietankowe - wg uznania). Owoce pokroić w kostkę i połączyć z ugotowanym gorącym budyniem. Następnie ostudzić.
Piana
Składniki:
1/2 szklanki białek
1/2 szklanki cukru
15-20 dag kokosowych wiórek
Białka ubić z cukrem. Gdy piana będzie sztywna dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Przygotować tortownicę. Do formy włożyć biszkopt, na ciasto wylać masę budyniową, wyłożyć pianę i zapiec w temp. około 160 - 180 stopni.
Po zapieczeniu wyjąć, poczekać aż ciasto ostygnie, kroić i jeść.
Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Czytaj też:
Torcik truskawkowy
Sękaczek
Zaskocz bliskich drożdżową babą na Wielkanoc
Piąta edycja konkursu Dziennikarz Obywatelski 2010 Roku trwa! Dołącz, wygraj 10 tysięcy
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?