Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

10798 miejsce

Auta 2 - recenzja bardzo subiektywna

Od kilku dni na ekranach kin gości film "Auta 2" ("Cars 2"). Jest to animowana produkcja wytwórni Pixar, kontynuacja wielkiego przeboju, jakim okazał się w 2006 roku film "Auta".

Sonda

Czy wybierasz na Auta 2 do kina?

Auta 2 / Fot. Materiały promocyjna

Bajka zupełnie inna


Znakomici recenzenci (często piszący pod zamówienie dystrybutora filmu) prześcigają się w wychwalaniu twórców nowej produkcji. Film jest niezwykle efektowny, posiada szybką i trzymającą w napięciu akcję, zaś animowana scenografia jest dopieszczona do najmniejszego szczegółu. Jednakże podczas seansu odniosłem wrażenie, że producenci zapomnieli o najmłodszej części publiczności. Czyli tej części, która wyczekiwała "Aut 2" z największą chyba nadzieją - chłopców w wieku od trzech do mniej więcej sześciu lat.

Pierwsza część "Aut" była pełną ciepła i spokoju historią o autkach z pewnego opuszczonego miasteczka, gdzieś na peryferiach. Bajka uczyła dzieci, jak ważne jest w życiu mieć przyjaciół, jak należy o nich dbać. Film okazał się wielkim hitem, sprawił, że miliony małych chłopców (i nie tylko) zapałało miłością do tych małych, sympatycznych autek. Oni wszyscy, od wielu miesięcy czekali na drugą część przygód swoich ulubionych bohaterów.

Najmłodsi się nudzą


Ich oczekiwanie zostało właśnie "nagrodzone".

Ale czy na pewno? Nowa produkcja ma dosyć skomplikowany scenariusz. Najmłodszym widzom ciężko jest zrozumieć problemy, z którym i borykają się bohaterowie. W nowym filmie za dużo jest przemocy, za dużo strzelania i unicestwiania innych. Zainteresowanie filmem kończy się mniej więcej po pół godzinie oglądania. Nie chciałem w to wierzyć. Myślałem, że to tylko w moim rzędzie. Ale tak było na całej sali, wszędzie tam, gdzie byli najmłodsi. Dzieci ziewały i pytały się kiedy będzie koniec. Kilkoro rodziców wyszło ze swoimi pociechami.

Obejrzeć w 3d


Czy odradzam obejrzenia tego filmu? Nic takiego. "Auta 2" to świetna produkcja, tylko że skierowana do troszeczkę starszej publiczności, niż pierwsza część. Według mnie, film może być dobrze zrozumiany przez widza od siódmego roku życia. Ale rozwój emocjonalny u każdego dziecka może przebiegać nieco inaczej, dlatego nie musi to być regułą.

Dobrym sposobem na zabezpieczenie się przed ewentualną nudą najmłodszych, jest obejrzenie filmu w wersji 3d. Jakość efektów i całej animacji jest na bardzo wysokim poziomie, dlatego obejrzenie tego w trójwymiarze może dostarczyć wszystkim niezapomnianych wrażeń.

Autko - papież?


Tym, którzy wybierają się na film, życzę miłego oglądania. Tym zaś, którzy już byli, życzę ... podwyżki. Od dawna już wiadomo, że bilet do kina na bajkę, to dopiero początek wydatków. Ilość gier i zabawek, w jakie będziemy musieli zaopatrzyć zauroczone w "Autach" dzieci, jest przeogromna. Również nowe figurki autek wydają się być dosyć interesujące, jak choćby autko agenta brytyjskiego wywiadu, albo królowej angielskiej, czy nawet... papieża. Na to ostatnie autko, to nawet sam się już nie mogę doczekać. Ale, że rola autka-papieża nie była porywająco długa, to zapewne przyjdzie mi długo czekać, zanim akurat ta figurka znajdzie się w sprzedaży. Tak czy inaczej, film polecam do obejrzenia.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (73):

Sortuj komentarze:

batman
  • batman
  • 15.08.2012 09:47

chciałem tylko nadmienić że kaukaszk ( nie mam już siły by nazwać go trollem) napisał w poście gloryfikującym dreamworks "....a to jak omnidroid w "iniemamaocnych" prubował ich zabić.....tam po torturach nikt nie ginął...." - sorry ale wypunktuję ci co ważniejsze fakty
1. nie omnidroid tylko syndrome-jego konstruktor, to raz
2. Jak nikt nie zginął? a to jak iniemamocny włamał się do tego komputera i tam była lista załatwionych bohaterów? I jeszcze syndrome mówi w pewnej chwili "zmarnowałem wielu bohaterów by przygotować go do walki z tobą" czy coś w ten deseń. A retrospekcje tej krawcowej "dlaczego peleryny są niebezpieczne" ?Przyznaj się - nie oglądałeś filmu a przy najmniej nie na tyle by to zauważyć d-_-b .

Komentarz został ukrytyrozwiń
krev
  • krev
  • 28.07.2012 08:53

nie rozumiem wypowiedzi kol. Kul. Jego interpretacja jest żałosna. Ja w wieku jego dzieci grałem w dooma i nie biegam z nożem. Nie przesadzaj. Takie filmy i gry typu qake wyjdą mu kiedyś na zdrowie. Pewnie zaraz powiesz " skoro tak to po co puszczać mu auta 2 ? powinno się mu puszczać od razu filmy +16!"- taka odpowiedź byłaby idiotyczna bo dziecko musi się oswoić ze śmiercią. Gdy mu Mama/tata /babcia/dziadek/wujek/ciocia umrze to co mu powiesz? że pojechali na baaardzo długie wakacje? kiedy mu piesek/kotek/chomik/papużka/rybka/żółwik zdechnie to co mu powiesz? że poszedł na baaardzo długo spać? NIE! musisz mu to powiedzieć dziecko musi radzić sobie w życiu. Gdy jadąc w przyszłości samochodem dojdzie do wypadku zacznie histeryzować zamiast dzwonić po pogotowie. Gdy wybuchnie pożar wyskoczy przez okno zamiast zwonić po pomoc. Gdy będzie powódź będzie sparaliżowany ze strachu i nie będzie się ratować. Gdyby nie daj Bóg wybuchła III Wojna Światowa lub Epidemia jakiejś paskudnej choroby.......lepiej nie mówić.

Komentarz został ukrytyrozwiń
batman
  • batman
  • 15.07.2012 10:14

nie! czekajcie! najlepszy gniot świata ma średnią 7,1 więc to dobry film! polski Yyyyyrek! nie zagrożony!

Komentarz został ukrytyrozwiń
batman
  • batman
  • 15.07.2012 10:04

i jeszcze jedno: wszedłem na blog kaszka gdzie ocenia filmy i wszedłem w auta 2 i dosłownie mnie wku....no! oto cytat: "auta 2- gatunek: animowany średnia: 6,75 wg mnie: to nie bajka tylko Horror! zabójstwa strzelaniny wybuchy dialogi w obcych językach, stosunki,0 wyścigów, wulgarne słowai epitety. Ogółem- NIE DLA DZIECI!!! moja klasyfikacja: Typ: Horror Ocena: -1/10 Ranga: Gniot". PORĄBIE! JAK MOŻNA PISAĆ O animowanej komedii akcji HORROR?! czy ty wiesz wogóle co to jest horror?! dam ci rade: wypożycz se jakiś horror dajmy na to : Predator i jakiś film akcji dajmy na to : Terminator i je obejż i porównaj czym różni się horror , dreszczowiec od filmu akcji , kryminalnego, przygodowego itp. i podaj chociaż 2 różnice. Po seansie zapuść sobie auta 2. Teraz rozumiesz ? a tak w ogóle......to czego się spodziewałeś po autach 2? że będzie to reboot? remake? a może prequel? raczej wiedziałeś że będzie to sequel czyli kontynuacja. Jakbyś niewiedział co to są W/W terminy to wyciąg z wikipedi: Reboot- film podejmujący tematykę wcześniejszego filmu serii nie będący jego bezpośrednią kontynuacją ani preqelem. Remake -wcześniejszy film stworzony na nowo pod innym tytułem. Prequel-poprzednik, nawiązanie do jakiegoś utworu opowiadające o wydarzenia wcześniejszych niż opisane w pierwowzorze.Reboot czy Remake to zazwyczaj 3 część a jak wiadomo auta 3 nie powstaną z powodu nakręcenia przez pixar spin-offu aut pt: "Samoloty" (spin-off-film powstały na bazie dużej popularności filmu bazowego np. kot w butach był spin-offem shreka forev...ogólnie shreka:D )....... . Preqel natomiast może być już drugą częścią (tak jak było z "flinstonami" (nie kreskówka tylko film!!!) ) ale niestety jak można nakręcić preqel aut? o czym miał by być? o tym jak dr.h się ścigał? to był by już spinn-off...(patrz wyżej) więc o czym? o przeszłości zygzaka? o tym jak zamarzyło mu się ścigać znalazł sponsora (zadolux) o pierwszym wyścigu itp.? jakieś retrospekcje? a może że miał kiedyś jakiegoś kumpla przed złomkiem i dziewczyne przed sally? w sequelu mógł by to oświadczyć komuś i wyszłoby szydło z worka wszyscy się do niego odwracają tyłem wypędzają z chłodnicy zygzak jest bezdomny sponsor też się od niego odwraca i zygzak kończy jako wrak na jakimś pustkowiu w c...j od cywilizacji zdany na siebie i dramatyczna scena gdy kamera zjeżdża na słońce a zygzak leży już rozsypany i nikt absolutnie nikt mu nie współczuje...... Wyszedł by z tego gniot klasy D-- i nikt by nie poszedł do kina film nie zarobił by złamanego grosza a na filmwebie (na IMDB TEŻ) miałby średnią 0,6 (bo obecnie najgorszy film na fw to taki jeden polski i on ma 1.4. POLSKA GÓRĄ! XD albo amerykański najlepszy gniot świata sam niewiem XD)

Komentarz został ukrytyrozwiń
batman
  • batman
  • 06.07.2012 16:00

grrrr. niczyim panem bratem nie jestem i nie bede a co do ciebie grue to : argh! kurw..... krew się gotuje nóż się w kieszeni otwiera jak cię słucham!!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń
grue
  • grue
  • 05.07.2012 18:38

heh batman chciałbym zachować taktowność ale ci to powiem: trollem to możesz być ty bo ty to się ordynarnie odzywasz i krytykujesz wsystkich naokoło siebię ale on? on tu nikogo nie zalewał obelgami podczas gdy ty z zalewaniem obelgami brylowałeś do najwyższego poziomu do tego ordynarne odzywki typu: "sram na ciebię i tego bana!" czy "spieprzaj poskarżć się adminowi!" . TO wg. MNIE jest karygodne a co wg. CIEBIE jest karygodne to twoja sprawa panie brachu......

Komentarz został ukrytyrozwiń
batman
  • batman
  • 03.07.2012 10:15

no gratulacje! widze że refleksje pisać umiesz ale rozumować nie! na stronie filmweb jakiś łoś chciał razem ze szwagrem podać pixara do sądu za tą bajke! przez takich cymbałów to zara zabronią oglądać wieczorynke bo Bol i Lol czy teletubisie to geje a pokemony są zboczone. Argh! AUTA 2 NIE SĄ THRILLEREM NIE MA KRWI WYRACHOWANYCH ZABÓJSTW TORTUR PRZEMOCY UŻYWEK WULGAENEGO JĘZYKA NIE MÓWIĄ PO RUSKU FRANCUSKU ETC. WSZYSTKO DA SIĘ ZROZUMIEĆ AŻ ZA DOBRZE EFEKTY SPECJALNE NIE STRASZĄ SĄ ODPOWIEDNIE MUZYKA NIE JEST ANI ZA GŁOŚNA ANI ZA CICHA JEST ODPOWIEDNIA W KINIE NIE JEST ANI ZA LODOWATO ANI ZA GORĄCO A NA 3D OKULARKI NIE MĘCZĄ WZROKU. Powtarzam jeszcze raz : JAK SIĘ FILMY OGLĄDA NA KOMÓRCE BEZ GŁOSU NAJLEPIEJ W SRACZU BEZ OKIEN I JAK PRZEZ RURY WIEJE CHŁÓD Z DWORU W ZIME NAJLEPIEJ, I POCZYTA SIĘ OPINIE TYCH OKURWIAŁKÓW (TAK KASZK! TO DO CIEBIE TROLLU!) KOMPLETNIE WYSSANE Z PALCA UROJONE DO POTĘGI TO TAK JEST I NIE MA SIĘ WTEDY PRAWA WYPOWIADAĆ SIĘ NA FORUM TYCH CO BYLI Z DZIEĆ MI W KINIE I I ZARÓWNO IM JAK I DZIECIĄ SIĘ PODOBAŁO I TO PODKREŚLAJĄ NIE ONI A ICH DZIECI. Jako fan pixara czóje się niezmiernie obużony i zbulwersowany takim pieprzeniem trzy po trzy. A teraz powiedz mi trollu to znaczy kaszk czy byłeś w kinie? czytałeś opisy? a co ja się bede pytał! nawet ostatni osioł wywnioskuje z jakiegokolwiek twojego posta że nie i wcale niemasz ani ochoty ani zamiaru tego kiedykolwiek robić. prawda jest taka że ogląałeś na komórce pirata z chomika jeszcze z IVONĄ i to nie cały tylko połówka.

Komentarz został ukrytyrozwiń
causing_wave
  • causing_wave
  • 14.06.2012 17:43

a ja powiem tak : to źle puszczać dziecku tylko "świnkę pepę" ale puszczać "komando" też nie polecam....

Komentarz został ukrytyrozwiń
kul
  • kul
  • 10.06.2012 08:08

batman poczytałem twoje posty i jestem zażenowany twoją postawą mówisz że bajki dla dzieci w pełnym tego słowa znaczeniu są odmużdżające czy to znaczy że np. rambo bond snajper albo kojack są wartościowe i czegoś uczą MAŁE dzieci ? nie bo to są filmy dozwolone od 12-16 lat. a co mają filmy wspólnego z tym czy będzie miał kolegów dom rodzinę? to czy znajdzie kolegów to zależy od niego . i gdzie on mówi że żre oddycha pije załatwia się? gdzie zgrywa się że jest superrodzicem? podaj choć jeden wers gdzie pisze coś takiego że zeżarł wszystkie rozumy i świeci przykładem? i z kąd to ożesz wiedzieć czy pije pali mówi niecenzuralne słowa bije zdradza kłuci się z matką jego dziecka ? że z nim nieprzebywa? co do roboty to może szef się wdaje z nim w gafę a nie on z szefem ? i z kąd ty wiesz że on jest stary opasły nie myty i łysy? widziałeś go? jeśli nie to zachowój taktowność. skąd wiesz czy jest ze wsi? tak go gnoisz a sam pewnie nie jesteś świętoszkiem! ciekawe czy ty jesteś rodzicem przez wielkie R i ojcem przez wielkie O? chyba nie nikt nie jest święty jak anioł ty też! czy nie brałeś nigdy alkocholu do ust? nie zapaliłeś nigdy papierosa? nie powiedziałeś nigdy ku...a albo chol...a? nid dałeś swojej żonie z liścia a dziecku w dupe? nie zrobiłeś awantury? jesteś czysty jak niemowle po chrzcie? nie kłuciłeś się z szefem w pracy? każdy człowiek jak ja ty i inni zrobili kiedyś powyższą czynność i ty nie wyjątek! nie można dziecka trzymać pod kopułą ale samowolka jest jeszcze gorsza!!! nie pozwalaj dziecku na zbyt wiele!!! naogląda się takich filmów paskudnych a potem bedzie chciał być killerem i bawić sie w zabijake!!!!!!!!! umówi się z kolegami i pójdzie na jakąś melinę do meneli nauczy się pić wysłucha niecenzuralnych słów i Bóg wie co się stanie bo gdy tobie otworzą się oczy to może być już wierzchołek góry lodowej i zacznie sie zagłębiać w coraz gorsze bagno.... twoje obycie świadczy o obyciu twojej latorośli bo niedaleko pada jabłko od jabłoni twierdzisz że grzeczne bajki robią z dzieci pedałów czy w takim razie zabijanki robią z dzieci macho i mężczyzn? raczej chuliganów i bejów!! a to co robisz tu to zwykły trolling!!!! gdyby to było tak że to on pierdaczy to rozumiem ale on akurat mówi prawdę i to ty pierdaczysz twoje burdy na tej stronie są więc bezcelowe no chyba że czcesz bana..... obrażasz każdego (nawet moderatorów) kto ci się napatoczy !!! jeśli to do ciebie nie przemawia to powiem ci że Breyvik (tak! ten od masakry) nauczył się zabijać z gier komputerowych i...... właśnie filmów akcji które oglądał za szczeniaka!!!!! a efekt mówili w wiadomościach kilka miesięcy temu!!!!! jeśli dało ci to do myślenia to dobrze jeśli nie -wpożo niech se ogląda zabijanki z willisem stalonem segalem norrisem shwartzeneggerem brosnanem itp. niech se gra w CS GTA BF Crysisa CoD itd. ale to nie będzie mój ani nikogo problem jak będzie biegał z nożem po osiedlu i kradł........

Komentarz został ukrytyrozwiń
batman
  • batman
  • 08.05.2012 16:26

to ma być podobieństwo???????????????????? PĘTAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.