Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

1040 miejsce

Awokado – 7 pomysłów na to, co z nim zrobić

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2014-05-29 13:53

Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata. Jak się okazuje, można wykorzystać go nie tylko do przyrządzenia różnorodnych dań, ale także jako … kosmetyk. Poniżej prezentuję 7 pomysłów na to, co można zrobić z tym fantastycznym owocem.

1. Przygotuj bardzo prosty i zdrowy pudding

Wystarczą zaledwie 4 składniki, 2 minuty i blender. Przygotuj zdrową i szybką przekąskę. Potrzebujesz:

• 1 obrany i zmrożony banan,
• ¼ zmrożonego awokado (obranego),
• 1 szklankę niesłodzonego mleka migdałowego
• ¼ łyżeczki esencji waniliowej

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę. Gotowe!

2. Zrób sobie maseczkę nawilżającą

Która kobieta nie marzy o nawilżonej i pięknie wyglądającej skórze twarzy? Oto prosty sposób na domową i naturalną maseczkę nawilżającą.

Potrzebujesz:

• ½ dojrzałego awokado
• 1 całe jajko
• 1 łyżkę jogurtu greckiego
• 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
• 1 łyżkę oleju kokosowego (opcjonalnie) – większe nawilżenie

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Nakładaj od razu na oczyszczoną skórę i pozostaw na kilka minut, do czasu, aż maseczka zacznie delikatnie wysychać (nie do całkowitego wyschnięcia). Zmyj maseczkę ciepłą wodą i posmaruj twarz kremem.

3. Zamień awokado w pyszne trufle

Może trudno w to uwierzyć, ale z awokado można przygotować wyśmienite trufle. I co najważniejsze – są zdrowe :-)

Potrzebujesz:

• ok. 170g gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao, tym mniej słodkie będą trufle, ale za to zdrowsze)
• 1/3 szklanki rozgniecionego awokado (1 małe)
• ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
• szczyptę soli
• 2 łyżki kakao do obtoczenia trufli (opcjonalnie)

Połącz czekoladę, ekstrakt waniliowy i sól i rozpuść w kąpieli wodnej (użyj mniejszego garnka, który napełnisz wodą i będziesz podgrzewać, a czekoladę z pozostałymi składnikami umieść w większej plastikowej misce, którą postawisz na garnku). Rozgnieć awokado na gładką masę i dodaj do rozpuszczonej czekolady. Wstaw do lodówki na ok. 20min., tak żeby masa delikatnie stwardniała. Kiedy masa delikatnie stwardnieje, użyj dużej łyżki i ułóż 12 porcji czekolady na papierze do pieczenia. Następnie uformuj z masy 12 kulek. Kakao wsyp do niewielkiego naczynia i obtaczaj w nim każdą kulkę. Podawaj w temperaturze pokojowej, ale przechowuj w lodówce do czasu zjedzenia ostatniego trufla.

4. Upiecz w nim jajko

Potrzebujesz:

• 2 dojrzałe awokado
• 4 jajka
• 1/8 łyżeczki pieprzu
• 1 łyżkę posiekanego szczypiorku

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Przekrój każde awokado na pół i usuń pestkę. Z każdej połówki wyjmij łyżką taką ilość miąższu (ok. 2 łyżek), żeby do środka awokado wbić jajko. Połóż awokado w naczyniu żaroodpornym. Do każdej połówki wbij jajko, uważając, żeby żółtko się nie rozlało. Włóż do piekarnika na 15-20min. lub do czasu, aż białko będzie dobrze ścięte, a żółtko wystarczająco ciepłe. Posyp pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Jedna porcja to ok. 500 kcal (1 awokado), więc jest to doskonała propozycja na śniadanie.

5. Przygotuj zdrowy dressing

Sałatce bez dobrego dressingu lub sosu zawsze czegoś brakuje. Ale niestety większość dressingów jest dość „ciężka” i sprawia, że sałatka zamiast być zdrowa, staje się jednym z bardziej kalorycznych posiłków w ciągu dnia. Przygotuj więc dressing, po którym nie będziesz mieć wyrzutów sumienia.

Potrzebujesz:

• 1 dojrzałe awokado, bez pestki, obrane
• 5 ząbków czosnku, zmiażdżonych
• 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• 1 łyżeczkę octu jabłkowego
• ¾ szklanki wody
• 1 łyżeczkę musztardy Dijon
• ½ łyżeczki soli morskiej

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Podawaj z ulubioną sałatą.

6. Zrób purée

Zazwyczaj purée to ziemniaki, masło i mleko. Tym razem jednak, zachęcam do przygotowania niecodziennego purée bez masła.

Potrzebujesz:

• 5 średniej wielkości ziemniaków
• ½ dojrzałego awokado
• ¼ - ½ szklanki mleka
• sól, pieprz do smaku

Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, a następnie ugotuj do miękkości. Dodaj awokado, mleko, sól i pieprz i całość rozgnieć. Purée jest najlepsze tuż po przygotowaniu i nie nadaje się do podgrzewania. Awokado najlepiej dodać tuż przed podaniem purée.

7. Przygotuj majonez

Znacznie zdrowsza wersja tradycyjnego majonezu kupowanego w sklepie.

Potrzebujesz:

• 2 awokado
• 1 łyżkę octu winnego (białego)
• sok z ½ cytryny
• 1/8 łyżeczki czosnku w proszku
• sól morską do smaku

Jeśli używasz blendera lub robota kuchennego: Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Dopraw solą.
Jeśli używasz widelca: Rozgnieć wszystkie składniki i wymieszaj na gładką masę. Dopraw solą.
Przechowuj w lodówce w szczelnym opakowaniu przez 1-2 dni.

Jak widzisz, awokado można wykorzystać do przygotowania wielu dań, zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Może też posłużyć do codziennej kosmetycznej pielęgnacji.

Odwiedź naszą stronę www.obiadujemy.pl, na której znajdziesz dodatkowe pomysły na zdrowe i smaczne dania, nie tylko z awokado.
(Marta Zych)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.