Facebook Google+ Twitter

Babka o smaku pomarańczowym. Zawsze się udaje

  • Autor usunął profil

  • Data dodania: 2012-06-06 20:48

Smaczna, łatwa do zrobienia, tania i nie może się nie udać.

2 szklanki/niższe / mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka, 4 jajka, 3 kiśle o smaku pomarańczowym/zwykłe porcje na 1/2 litra/, pół kostki masła lub margaryny, 1 szklanka cukru, olejek pomarańczowy, cukier waniliowy, tłuszcz do smarowania formy, łyżka bułki tartej do wysypania formy

Masło lub margarynę /wyjęte wcześniej z lodówki/ utrzeć z cukrem na gładką masę. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, wciąż mieszając. Do masy wsypać kiśle, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Następnie dodać mleko, cukier waniliowy, olejek i bardzo dokładnie wyrobić najlepiej mikserem. Na koniec dodać pianę z białek i bardzo dokładnie , delikatnie wymieszać. Formę najlepiej specjalną karbowaną do pieczenia babek wysmarować i wysypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawać z plasterkami pomarańczy i bitą śmietaną.

Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.