Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

23292 miejsce

Bakso czyli klopsiki mięsne po indonezyjsku

Dzisiaj przepis na kuleczki bądź klopsiki mięsne. Nie będą to jednak typowo polskie klopsy w zupie. Zapraszam na najbardziej popularne w Indonezji Bakso.

Moja Bakso / Fot. Andi Nur Hafsah Śmieszekskładniki do sporządzenia - kulek na Bakso:

- 350 gram dowolnego mięsa mielonego,
- 50 gram mączki kukurydzianej,
- 100 ml wody,
- 1 jajko,
- 4 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki pieprzu mielonego (opcjonalnie do smaku, może być mniej),
- 3 płaskie łyżeczki soli kuchennej (również dopasować do indywidualnego smaku).

Sposób sporządzania kulek na Bakso:

Rozgnieść lub zmiksować czosnek oraz zmieszać z solą i pieprzem. Dolać wody i wbić w całość jajko, a następnie dołożyć mięso. Dosypywać mąki, ciągle mieszając i ugniatając masę. Następnie uformować klopsiki i wrzucić do gotującej się wody, aż do nadania im odpowiedniej konsystencji. Po wyłowieniu odstawić.


Składniki do sporządzenia wywaru zupy
Bakso:
- 2 litry wody,
- 600 gram kości wołowych, najlepiej ogonowych,
- 6 posiekanych ząbków czosnku,
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu (wg. smaku),
- 3 płaskie łyżeczki soli (wg. smaku)
- garstka pietruszki i pora.

Sposób przygotowania wywaru na Bakso:

Gotować kość wołową do otrzymania aromatyzowanego wywaru. Dodać pieprz i sól ciągle gotując. Dosypać, poszatkowany czosnek, pietruszkę i por. Na sam koniec dodać przygotowane wcześniej kuleczki Bakso, jak wyjaśniłam wyżej.

Selamat Makan czyli Smacznego

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

Piotr , Oslo
  • Piotr , Oslo
  • 21.03.2011 07:51

typowo europejski przepis (sol i pieprz - nuda jak to mowi moja znajoma Fitri z Jawy), w indonesi malo sie uzywa soli i pieprzu za to mase innych przypraw lisci dotego kuleczki te mozna albo ugotowacalbo uzmazyc w specjalnym ciesciei Gotowanie w kuchni indonezyjskiej to dluzszy proces kazdy skladnik sie przygotowuje wczesniej a nie wszystko naraz to pierwsze a druga sprawa nie slyszalem zeby uzywali do tego maki kukurydziane to jakas modyfikacja chyba, glownie jest to ryz z miesem albo zwierzecia ladowego kurze, krowieczy swinskie ale najczesciej chyba jednak kurze czy tez z wodnej zwierzyny :)
ale nmapewno wyzej wymieniony przepis bedzie smakowal jak to polskie klopsiki

Komentarz został ukrytyrozwiń

Spróbujemy i w Polsce ugotować na 5+ :))) ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

@Szczurzewska: Cieszę się bardzo.Powiedz mi proszę czy potrawa(y) smakowały.Jestem bardzo ciekawa.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Na pewno w najbliższym czasie spróbuję :) Indonezyjskiej kuchni jeszcze nie smakowałam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.