Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

12692 miejsce

Bakwan Sayuran – indonezyjskie racuszki warzywne

Dzisiaj podaję przepis na jedną z najbardziej popularnych, tanią i smaczną przekąskę indonezyjską. Dostępne w każdym zakątku Archipelagu Racuszki Warzywne są naprawdę warte grzechu!

Indonezyjskie Racuszki Warzywne / Fot. Andi Nur Hafsah Śmieszek
Składniki potrawy :

50 gram kiełków sojowych
50 gram papryki czerwonej lub zielonej, pociętej w drobne plasterki.
50 gram kapusty poszatkowanej w bardzo drobne kawałki

100 gram marchwi
poszatkowanej w bardzo drobne kawałki
Dwa pory pocięte w drobne kawałeczki
Seler poszatkowany na drobno
olej roślinny
200 gram mąki pszennej
1 jajko

Składniki racuszków do zblenderowania - zmiksowania:

Jedna czerwona cebulka
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki do herbaty pieprzu w kulkach
Kurkuma (w przypadku jej braku można sporządzić indonezyjskie racuszki warzywne bez niej)
sól

Robimy racuszki:

Wszystko dokładnie wymieszać / Fot. Andi Nur Hafsah Śmieszek1. Przygotowaną wcześniej mąkę zmieszać ze zblenderowanymi składnikami i poszatkowanymi warzywami oraz wbić w uzyskaną „strukturę” jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.

2. Na głębokiej patelni lub w garnku podgrzać do temperatury wrzenia olej. Gdy olej jest już gotowy do smażenia, dużą łyżką stołową nabierać uformowaną wcześniej masę i wrzucać do oleju, żeby podsmażyć.tak usmażysz racucha / Fot. Andi Nur Hafsah Śmieszek

Racuszki można podawać z ostrym sosem chili lub keczupem czy majonezem.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (9):

Sortuj komentarze:

Samo zdrowie na 5+ :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Placuszki też zrobiłam, udały się wyśmienicie :) dodałam do nich troszkę wody, aby nie były za suche. Wszystkim polecam!

Natomiast jeśli chodzi o nazwisko.. tak tak, jest "trudniuśkie" dla obcokrajowca, tak jak dla mnie wymowa potraw indonezyjskich, nie wiedząc jak powinno się je poprawnie wymawiać..

Komentarz został ukrytyrozwiń

@Szczurzewska: Bardzo się cieszę.Mobilizuje mnie to do dalszego serwowania "kuchni indonezji" na stoły W24.A poza tym chciałam powiedzieć że Pani Nazwisko prawie "połamało" mi język. Baaardzo trudne!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Choć wegetarianką nie jestem, lubię i gotować i jeść wszystko, co smaczne :))))) Wydrukowałam już wszystkie Pani przepisy i będę próbować :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

@Isabella: cieszy mnie, że tak szybko uprała sie Pani z moją propozycja kulinarną, a tym bardziej że zadowoliły podniebienie wegetarianina.
@Tadeusz: dziekuję za zwrócenie uwagi na mój przepis.Mam nadzieję że trafi kiedys z w24 na talerz :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wypróbowałam ! Pyszne!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jestem wegetarianką i wszystko co warzywne to dla mnie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Izabela swoją wypowiedzią która ukazała się na pierwszej stronie w ostatnich komentarzach, przyciągnęła do podejrzenia powyższego przepisu o racuszkach. Przepis ten mnie również się podoba, a same racuszki choć na pewno w innym smaku przypominają mi poznańskie plendze czyli placki ziemniaczane smażone z tartych ziemniaków wymieszanych z mąką i jajkiem.
MNIAM, muszę również ten przepis wypróbować.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wygląda smakowicie jutro wypróbuję.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.