Składniki potrawy :
50 gram kiełków sojowych
50 gram papryki czerwonej lub zielonej, pociętej w drobne plasterki.
50 gram kapusty poszatkowanej w bardzo drobne kawałki
100 gram marchwi
poszatkowanej w bardzo drobne kawałki
Dwa pory pocięte w drobne kawałeczki
Seler poszatkowany na drobno
olej roślinny
200 gram mąki pszennej
1 jajko
Składniki racuszków do zblenderowania - zmiksowania:
Jedna czerwona cebulka
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki do herbaty pieprzu w kulkach
Kurkuma (w przypadku jej braku można sporządzić indonezyjskie racuszki warzywne bez niej)
sól
Robimy racuszki:
1. Przygotowaną wcześniej mąkę zmieszać ze zblenderowanymi składnikami i poszatkowanymi warzywami oraz wbić w uzyskaną „strukturę” jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.
2. Na głębokiej patelni lub w garnku podgrzać do temperatury wrzenia olej. Gdy olej jest już gotowy do smażenia, dużą łyżką stołową nabierać uformowaną wcześniej masę i wrzucać do oleju, żeby podsmażyć.
Racuszki można podawać z ostrym sosem chili lub keczupem czy majonezem.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?