Facebook Google+ Twitter

Barwniki spożywcze powodują nadpobudliwość u dzieci?

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2011-09-08 15:04

Przyczyny nadpobudliwości u dzieci mogą leżeć na talerzu! Badania opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry pokazują, że część genetycznie wrażliwych dzieci odczuwa zdrowotne skutki spożywania kolorowych przekąsek.

Problem może tkwić w genach odpowiedzialnych za kontrolę histaminy, która pełni rolę łącznika pomiędzy komórkami nerwowymi.

Farbki na drugie śniadanie

Jako jedni z pierwszych do podobnych wniosków doszli badacze University of Southampton po przeprowadzeniu eksperymentu na dwóch grupach dzieci: przedszkolakach i uczniach. Części z nich podano napój z mieszanką barwników spożywczych i środkiem konserwującym a innym placebo. Następnie rodzice i wychowawcy skrupulatnie je obserwowali. Badania pokazały, że dodatki do żywności zaostrzają nadpobudliwe zachowania u dzieci.

Nerwy na wodzy barwy

Nowsze badania odsłaniają więcej szczegółów. Wyniki eksperymentu opublikowanego na łamach American Journal of Psychiatry pokazują, że różnice w genach kontrolujących histaminę mogą wyjaśniać dlaczego niektóre dzieci są zagrożone sztucznymi barwnikami a inne nie. Syntetyczne substancje najprawdopodobniej wyzwalają histaminę, co zaburza przekaz pomiędzy komórkami nerwowymi i może mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy.

Koncerny w stronę eko?

“Sprawa barwników w przekąskach nie jest uregulowana prawnie. Wszelkie zmiany to raczej decyzje marketingowe, a nie konsekwencja prawnych orzeczeń.”- mówi Anna Olszewska, Dyrektor Departamentu Zakupów i Marketingu Bio Planet, wiodącego dostawcy żywności ekologicznej w Polsce. “Na przykład Frito-Lay zobowiązało się do zminimalizowania użycia sztucznych barwników w produktach. Niech ta zapowiedź będzie inspiracją dla pozostałych producentów żywności konwencjonalnej. To krok w dobrą stronę - w stronę żywności eko.” - dodaje Olszewska.

Eliksir młodości w kolorach natury

Na zmniejszenie ilości produktów sztucznie barwionych może wpłynąć konsument - zmniejszając na nie popyt. “W barwnikach naturalnych drzemie prawdziwe piękno: większość z nich zawiera przeciwutleniacze odpowiedzialne za opóźnienie procesów starzenia się.” - podsumowuje Olszewska.

Więcej informacji na sciencenews.org

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.