Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

6266 miejsce

Bazylia w kuchni - przyprawa nie do zastąpienia

Bazylia to roślina jednoroczna, pochodząca z południowej Azji i spotykana w południowej Europie w stanie dzikim. W Polsce rośnie tylko w uprawie.

Ze względu na pełnię aromatu największą wartość jako przyprawa mają świeże listki bazylii przed kwitnieniem. Drobno posiekane nadają wszystkim potrawom z pomidorów wykwintny smak. Bazylia jest także świetnym dodatkiem do sosów, ryb, zup czy zielonej sałaty.

Suszona, sproszkowana bazylia bez problemów może zastępować pieprz co ważne jest przy dietach. Stosuje się ją także przy wyrobie likierów i domowych nalewek, również do zapraw i marynat. Jeżeli dużą garść świeżo zerwanych listków bazylii zaleje się octem winnym to po tygodniu uzyskuje się wspaniałą, aromatyczną przyprawę. Już jedna jej łyżeczka nadaje smak mdłym sosom, szczególnie białym. Wspaniałe efekty smakowe ma także oliwa, do której doda się kilka gałązek bazylii i którą można zostać wykorzystana do takiego przepisu, jak np. twarożek z pomidorem.

Olejek eteryczny, który jest głównym składnikiem bazylii, ma zastosowanie jako lek żołądkowy i pobudzający trawienie.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.