Facebook Google+ Twitter

Bigos świąteczny, ekspresowy a'la Elka

Przedstawię Państwu jak szybko i smacznie ugotować bigos. Chętnie po niego sięgamy podczas świąt i nie tylko. Nazwa bigosu to dzieło rodzinki, która się nim zajada.

 / Fot. nieznany Produkty potrzebne do sporządzenia potrawy
1 kg kapusty słodkiej
1 kg kapusty kwaszonej
1 kg mięsa (karkówka, łopatka)
niewielka ilość oleju
30 dkg suszonych grzybów
1 cebula duża
Liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz
przecier pomidorowy - 1 słoiczek

Do ekspresowego gotowania niezbędny jest szybkowar.
Przygotowanie:
Do szybkowara wkładam pokrojone mięso , dodaję przyprawy cebulę. Gotuję 1/2 godziny.
W międzyczasie odgotowuję kapustę - aby pozbyć się nadmiernej kwaśności i goryczki z kapusty białej.

W oddzielnym naczyniu moczę grzyby w gorącej wodzie. Po ugotowaniu mięsa dodaję dwa rodzaje kapusty, odsączone grzyby i mieszam aby składniki dobrze się połączyły. Wstawiam ponownie na gaz i gotują aż kapusta będzie miękka.

Na zakończenie dodaję przecier pomidorowy.
Można też do smaku dodać kawałek kiełbasy śląskiej pokrojony w kosteczkę. Odstawiam bigos w chłodne miejsce. Na następny dzień podgrzewam do wysokiej temperatury i wkładam do słoiczków. Słoiczki odwracam do góry dnem do wystygnięcia. Można je śmiało przechowywać w lodówce.
Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Jutro bigos zostanie zawekowany .

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wg gustu można bigos doprawić powidłami śliwkowymi , ketchupem .
Ugotowałam go między 14 a 16 -tą . Teraz się " przegryza "

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bigos jak zawsze smaczny.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.