Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

17967 miejsce

Bo ser też da się usmażyć

Każdy, kto chociaż raz był u naszych południowych braci w gościnie, zna smak smażonego sera. To proste i zarazem efektowne danie, świetnie nadaje się nie tylko na przekąski, ale także jako główny posiłek.

Ser serowi nierówny


Teoretycznie rzecz biorąc, do smażenia nadaje się każdy gatunek sera żółtego lub pleśniowego. Podkreślam słowo teoretycznie, gdyż tak naprawdę efekt końcowy naszej potrawy zależeć będzie od dwóch czynników: użytego sera i panierki.

Zajmijmy się najpierw serem. Kiedy chcę przygotować serową przekąskę do piwa lub przystawkę do obiadu, używam sera typu gouda lub góralskiego oscypka. Ser ten nie jest zbyt miękki, a więc nie będzie się rozpuszczał zbyt szybko, a co za tym idzie, łatwiej będzie go podać w mniejszych kawałkach. Kiedy natomiast chcę podać smażony ser jako danie główne, wtedy sięgam do zapasów serów dojrzałych lub pleśniowych. Zgodnie z zasadami dobrego obiadu przyjrzyjmy się poszczególnym pomysłom na smażenie sera.

Przystawki i dodatki do piwa


Zapraszając gości na małą imprezę do domu, często podaję smażone paluszki serowe, które świetnie pasują do piwa i innych napojów.
Do ich przygotowania używam sera gouda, który kroję w słupki o długości mniej więcej 10 centymetrów i szerokości 1,5 centymetra. Tak pokrojone serowe prostopadłościany poddaję procesowi panierowania. W odróżnieniu od panierki stosowanej do kotletów, panierkę do serowych paluszków robię nieco inaczej.

Do głębokiego talerza wbijam dwa jajka i dokładam do nich łyżkę stołową śmietany. Całość mocno mieszam, aż całe jajko połączy się ze śmietaną. Otrzymaną mieszaninę wzbogacam drobno startym pieprzem i kruszoną papryczką chili. W takiej mieszaninie maczam kawałki sera, które następnie obtaczam w tartej bułce. Procedurę powtarzam minimum 4 razy, aż cała powierzchnia sera jest równomiernie przykryta panierką. Wtedy dopiero smażę paluszki na głębokim tłuszczu. Kiedy panierka przyrumieni się mocno, wyławiam paluszki i osączam je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące z paczką wykałaczek.

Kiedy mam w zanadrzu góralskiego oscypka, czasami zastępuję serowe paluszki, smażonymi oscypkami. Procedura przygotowywania wygląda tak samo, jak w przypadku sera gouda, jednak z tą różnicą, że małe oscypki panieruję i smażę w całości. Dzięki temu powstają przekąski nieco większego kalibru, za to ze wspaniałą dymną nutą smakową. Smażąc oscypka należy pamiętać, że rozpuszcza się on nieco wolniej od goudy, dlatego należy go smażyć dłużej.

Obiad podano


Smażony ser może być również świetnym daniem głównym. Aby je przyrządzić będziemy potrzebowali sera typu camembert.
Posiadane krążki sera należy przekroić wzdłuż ostrym nożem na dwie połówki. Pomiędzy nie wkładamy przykrojony do wymiaru plasterek szynki. Tak przygotowany ser panierujemy podobnie jak nasze przystawki, zwracając baczną uwagę, aby panierka ściśle przylegała do sera. To bardzo ważne, gdyż inaczej ser nam wypłynie podczas smażenia i zepsuje efekt. Panierowany ser smażymy w głębokim tłuszczu. Zamiast szynki można użyć dowolnego innego "nadzienia". Gorący ser podajemy, po odsączeniu na papierowym ręczniku, razem z konfiturami z żurawin i ryżem. Polecam szczególnie dla dzieci, które uwielbiają zabawę z ciągnącym się serem.

Smacznego

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (16):

Sortuj komentarze:

+ Pychooota!

Komentarz został ukrytyrozwiń

smakowity tekst

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 26.08.2007 03:31

ser żółty, podsmażany i fondue... sery pleśniowe IV RP i topione z czasów PRL - i w końcu zawiązuje się jakaś nić porozumienia... i apetyt wzrasta.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Plus za smażony ser. Uwielbiam. Na moim chlebie wychodzi najlepiej

Komentarz został ukrytyrozwiń

Uwielbiam żółty ser ,często zajadam duży kawał tej pyszności ,bez niczego. Ostatnio żadna jajecznica nie może się bez niego obejść ,wychodzi z tego połączenia ,zupa jajeczno-serowa ,pycha!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ewo, moim zdaniem odwieczna prawda mówi: Wszystko co dobre jest albo tuczące, albo drogie, albo ewentualnie nielegalne :)

A tak na poważnie, to polecam wszystkiego rodzaju rzeczy pieczone, gotowane na parze i w wodzie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

(+) Pysznie napisane:)
Zamawiam u Ciebie artykuł, który odpowie na pytanie, co zrobić, żeby jeść to , co proponujesz i ... nie tyć :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

O cie... W Czechach najlepszy ser? Hermelin. Zamówcie sobie kiedyś w Czechach smazeny Hermelin s tatarskou omacku!
Ja smażę zwykle Turka (niezłe jest to, że ma różne smaki - polecam wypróbować). Obtaczam 2 razy w panierce, bo 3 - robi się za gruba. Smażę w płytkim oleju na patelni, żeby nie nasiąkał tłuszczem. Na elektrycznej kuchence trzeba wyłączyć i zostawić pod przykryciem po nagrzaniu się. Przygotowuję sos czosnkowy - ucieram na tarce pół ząbku czosnku i dodaję go do śmietany z oliwą i ewentualnie ziołami. DO tego frytki albo młode ziemniaczki, surówka albo pepperoni i duuuuużo piwa! Takie jedno danie wystarczy za cały obiad.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Też to znam. Nie daleko mi do sąsiadów Czechów. Mam nawet taką ulubioną knajpkę w czeskim Cieszynie, gdzie podają owy ser. I co jakiś czas przygotowuje także u siebie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

kurcze głodna jestem :P

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.