Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

4518 miejsce

Brytyjskie sklepy przechodzą na fleksitarianizm!

Sklepy redukujące nastawienie na sprzedaż mięsa to odpowiedź na redukujących jedzenie zwierząt klientów!

 / Fot. Fleksitarianizm.plNajwiększa w Wielkiej Brytanii sieć sklepów odnotowała 40% wzrost sprzedaży wegetariańskich i wegańskich dań gotowych i przekąsek. Wiele supermarketów zmienia oznakowanie swoich produktów, by klienci łatwiej znaleźli choćby bezmięsne czy bezmleczne produkty.

Sklepy redukujące nastawienie na sprzedaż mięsa to odpowiedź na redukujących jedzenie zwierząt klientów!

Jak informuje dziennik The Guardian, sklepy prześcigają się w wystawianiu na półki tego co nie zawiera mleka czy mięsa. To dlatego, że liczba fleksitarian, wegetarian i wegan na Wyspach Brytyjskich mocno wzrasta.

Firma badawcza Mintel wyliczyła, że 11% Brytyjczyków przynajmniej próbowało odrzucić w diecie odzwierzęce produkty, takie jak mięso, ryby, mleko, sery, jajka czy miód. To oznacza, że fleksitariańskie podejście, a więc takie, w którym redukujemy spożycie mięsa opanowuje Wielką Brytanię.

„Liczba sporadycznych mięsożerców, jedzących mięso tylko trzy razy w tygodniu, wzrosła o 8% w ciągu ostatnich dwóch lat. W tym samym czasie liczba radyklanych mięsożerców, czyli tych, którzy kładą na talerz zwierzęce części miej więcej 10 razy w tygodniu, spadła o 14%” – pisze Sarah Butler, autorka artykułu z The Guardian.

Znana również w Polsce sieć Tesco, która jest największą grupą marketów w Wielkiej Brytanii, specjalnie oznacza swoje produkty, by klienci łatwiej mogli znaleźć to co wegetariańskie czy wegańskie. A konkurencyjne dla Tesco sklepy już kilka miesięcy temu wprowadziły metki Stowarzyszenia Wegan, zaczynając od sprzedaży wegańskiej wódki!

„Prawie 5% populacji w Wielkiej Brytanii określa się teraz jako wegetarianie. To wzrost z 4% patrząc na wyniki sprzed 3 lat. A o wiele więcej ludzi wybiera bycie fleksitarianami, decydując się na wegetariańskie i wegańskie alternatywy kilka razy w tygodniu” – pisze Sarah Butler z gazety The Guardian.

Zmiany widać nie tylko na półkach sklepów spożywczych. Brytyjski dziennik pisze o sieci londyńskich kawiarni, która otwiera kolejne wyłącznie wegańskie punkty. Powodem jest dwucyfrowy wzrost sprzedaży wege produktów. Ludzie oczekują bowiem makaronu z wegańskim serem czy wegańskiego czekoladowego brownie.

Paweł Marciniak autor bloga http://fleksitarianizm.pl/

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.