Facebook Google+ Twitter

Bułgarski przepis na noworocznego kurczaka

Bułgarscy koneserzy kuchni bardzo sobie cenią mięsa z rusztu. Mięsa przygotowane na palenisku dostarczają jednak więcej emocji, bo samo przygotowanie to prawie rytuał.

Upieczony kurczak noworoczny / Fot. U. MichałowskaW tym roku wybrałam sie na Sylwestra do koleżanki ze studiów, do Iwajłowgrad w Bułgarii, mieścinki leżacej dwa kilometry od greckiej granicy. Żeby tam dotrzeć podróżowałam 12 godzin, ale było warto. Pogoda nam dopisała, chociaż brak śniegu i takie wysokie temperatury są nietypowe nawet dla Bułgarii. Sylwester sie nam naprawde udał.

Następnego dnia pojechaliśmy zwiedzić okolice i popstrykać trochę zdjęć. Dzień minął szybko i wróciiliśmy bardzo głodni. Moja koleżanka Swetła wyjęła dwie blaszane miseczki, wstawiła do nich po jednej butelce po bułgarsiej rakii i kazała mężowi zapalić ognisko.

W palenisku / Fot. U. MichałowskaW tym czasie my obierałyśmy marchewkę, ziemiaki, przygotowałyśmy jedną paprykę i dwa pomidory. Gdy wszystko już było obrane i czyste Swetła ułożyła kolorowe warzywa w miseczkach wokół butelek. Wyjęła z lodówki dwa schłodzone kurczaki, posypała na zewnątrz i wewnątrz przyprawą do pieczenia kurczaków oraz tu i ówdzie "wepchnęła" troche masełka, po czym "nadziała" kurczaka na butelkę. Do butelki wlała wody na wysokość zwężenia naczynia, gardło butelki zapełniając olejem. Gdy wszystko już było gotowe, dolala trochę wody do warzyw i
podała mężowi do pieczenia.

Blaszane przykrycie / Fot. U. MichałowskaW ten sposób przygotowanego kurczaka mąż Swetły wstawił do paleniska, postawil nad nimi dwie duże puszki po serze bułgarskim i obsypał je pozostałym z ogniska żarem.

Po godzinie jedzenie bylo gotowe i smakowało wyśmienicie z dodatkiem czerwonego wina wyprodukowanego w winnicy moich znajomych.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (12):

Sortuj komentarze:

Ciekawe toto.))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Niezły patent:)!!!! Niestety, w moich stronach nie praktykuje się czegoś NAWET TROCHĘ PODOBNEGO:). nO TO TERAZ COŚ ODE MNIE -"DANIE W 5 MINUT-nie z supermarketu:). 2 cienkie parówki-dobre gatunkowo-kładziemy na talerzyk, kładziemy na to 2, lub 4 ( jak kto lubi) plasterki sera żółtego, na to cebulkę w kostkę-WG UZNANIA, pomidory w plasterkach i jeszcze plasterek sera, posypujemy curry, lub inna przyprawą -JAK KTO LUBI, wkładamy do mikrofalówki na 2-3 minuty-DOPÓKI SER NIE ZACZNIE PŁYNĄĆ I PACHNIEĆ, ALE NIEKTÓRZY WOLĄ "PRZYPALONE " PARÓWKI, wyjmujemy i...GOTOWE (konsumpcja niekoniecznie z chlebkiem:)). Często zajadane zimą przez pracujących fizycznie:). WALORY ZDROWOTNE POMIJAM:). Ps. pominąłęm drogę do sklepu i lodówki w celu pozyskania skłądników ABY NIE PRZEKROCZYĆ OWYCH 5 MINUT:). Zawsze jakaś konkurencja dla "dań z torebki":)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Robercie, gdy zdięto puszkę oleju już nie było, zapewne spłynął po butelce, po zawrzeniu wody natłuszczając kurczaka :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Urszulo! Ciekawy i nietypowy przepis na kurczaka, ale nie pisze Pani jak dużo ma być żaru "grillowego", lękam się aby nie "przekroczyć "punktu krytycznego" w którym np olej zacznie wrzeć i butelka pęknie:(. Bo olej sprawia,że woda nie wyparuje, ale ciśnienie w butelce wzrasta. Koniecznie rzeba wypróbować!:).

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 07.01.2010 15:28

Urszulko, słyszałam o takim sposobie pieczenia kurczaka ale dotąd nie widziałem..... 5* Marr

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mięsa prawie nie jadam. Robię wyjątki dla mięsa "na dziko" dotkniętego ogniem... daję 5
A w ramach ciekawostki - o jedną granicę dalej, czyli w Turcji na moje pytanie o potrawy wegetariańskie usłyszałam: - a może być kurczak?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Sam bym spróbował. Chociaż pierwsze wrażenie jest szokujące. A może zrobić by spotkanie ogólnopolskie dla dziennikarzy W24, na którym byśmy sobie tak pogrilowali:). A i konkurs na najsmaczniejszego kurczaka z butelki można by zrobić:)))))

Komentarz został ukrytyrozwiń

wypróbuję to napewno:) 5*

Komentarz został ukrytyrozwiń

Oryginalne.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zgłodniałam... :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.