Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

5307 miejsce

Cappuccino - doskonały napój a także wersja deseru!

Cappuccino, to nie tylko świetny napój rodem pochodzący z Włoch, ale także prawdziwa uczta dla oka i każdego podniebienia. Może być także doskonałą wersją deseru lub ciasta.

Cappuccino w filizance / Fot. Fot. Dariusz TrybułaCAPPUCCINO - CO TO ZA NAPÓJ?

Cappuccino (wym. uproszczona: kapputczino) – jest to popularny, włoski napój kawowy będący z dodatkiem spienionego mleka (rzadziej z bitą śmietaną) i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby.

Według dostępnych zródeł informacji cappuccino, które podawane jest też często do smaku z gałką lodów w śmietance, ma orzechowy kolor. Prawdziwe - klasyczne włoskie cappuccino składa się z 25 ml espresso, do którego wlewa się odpowiednio spienione mleko, o objętości 125 ml. Przed spienianiem mleko powinno mieć 100 ml objętości. Mleko spienia się przy pomocy gorącej pary uwalnianej przez specjalną dyszę zanurzoną w dzbanku z mlekiem. Zgodnie z obowiązującymi włoskim normami pianka na cappuccino ma 1–2 cm grubości i charakteryzuje się kremową, ciekłą konsystencją. Jest ona też całkowicie pozbawiona widocznych pęcherzy powietrza.

Objętość cappuccino to 140–160 ml, jednak tradycyjne włoskie cappuccino ma 150 ml objętości. Sporządzony napój podaje się w uprzednio podgrzanej filiżance, z grubej porcelany – najlepiej białej.



CAPPUCCINO - HISTORIA POWSTANIA NAPOJU:

Nazwa napoju pochodzi od brązowego habitu kapucynów (cappuccini). W obecnych czasach kolor napoju może się jednak nieco różnić od koloru habitów używanych przez kapucynów.

Maszyna używana do wytwarzania cappuccino została wynaleziona we Włoszech, pierwszy patent został złożony przez Luigi Bezzera w 1901 roku.

Napój był używany we Włoszech od początku XX w., a upowszechnił się, gdy w trakcie i po II wojnie światowej ekspresy ciśnieniowe stały się powszechne w kawiarniach i restauracjach.

Według dostępnych informacji wynika, ze nazwa tego smacznego napoju pochodzi od brązowego habitu kapucynów (cappuccini). W obecnych czasach kolor napoju może się jednak nieco różnić od koloru habitów używanych przez kapucynów.
Maszyna, która jest używana do wytwarzania cappuccino została wynaleziona we Włoszech, pierwszy patent został złożony przez Luigi Bezzera w 1901 roku.

Zródła podaja, że napój cappuccino był używany we Włoszech już od początku XX w., a upowszechnił się, gdy w trakcie i po II wojnie światowej ekspresy ciśnieniowe stały się powszechne w kawiarniach i restauracjach.



CAPPUCCINO - WSPÓŁCZESNE WERSJE I WARIANTY SMAKOWE:

We współczesnych czasach i w Polsce dostępne są na rynku rózne wersje smakowe cappuccina (w proszku).


Na sklepowych półkach mozna zatem zobaczyć:

Cappuccino o smaku śmietankowy,

- Cappuccino o smaku waniliowym,

- Cappuccino z magnezem,

- Cappuccino o smaku orzechowym,

- Cappuccino o smaku czekoladowym,

- Cappuccino o smaku karmelowym,

- Cappuccino o smaku ajerkoniaku,

- Cappuccino o smaku rumowym,

- Cappuccino o smak brandy,

- Cappuccino o smaku cherry


i inne :)


Poza tym cappuccino używane jest do przygotowywania kremów i mas do ciast i tortów, do przygotowania biszkoptu cappuccino pod tort lub do ciasta. Cappuccino także występuje w postaci likierów lub pysznych lodów. Spotkać się można także z budyniem o smaku cappuccino. Dostępna jest także czekolada z nadzieniem cappuccino. Wśród ciast z dodatkiem cappuccino najwspanialszy jest sernik cappuccino (głównie w wersji na zimno, ale nie tylko).

Jeśli chodzi o ciasta z dodatkiem cappuccino i mas cappuccinowych dodatkami, które świetnie się do nich nadają są: wiórki kokosowe, wiórki kolorowe, orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki, rodzynki w czekoladzie, draże, cukierki michałki, ptasie mleczko, ciepłe lody, orzechy w czekoladzie, rodzynki z rumem, wafle Prince Polo, wafle Princessa, Wafle Grześki, cukierki kukułki, chałwa (różne smaki), mleko, budyń, kakao, czekolady (różne smaki), coca-cola, pepsi, cukierki krówki, cukierki raczki, budyń, mleko w proszku, dżemy, powidła i inne dodatki.



CAPPUCCINO - W WERSJI CIASTA:

Do artykułu postanowiłem dołaczyć dwa (2) autorskie przepisy na ciasta z wykorzystaniem cappuccino. Ciasta te są doskonałe jeśli poda je się z filiżanką kawy lub oczywiście z kubkiem dobrego cappuccino.

Oto przepis na I ciasto w proporcjach na dużą blachę :)


Cappuccino ala coca cola / Fot. Fot. Dariusz TrybułaI. Ciasto "Cappuccino a'la Coca - Cola" wg Mojego pomysłu

Biszkopt cappuccino:
5 jajek, 26 dag cukru, 26 dag mąki, 3 łyżki wody gorącej, 7 łyżek oleju, 2 małe saszetki cappuccino orzechowego, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jaja ubić ze szczyptą soli i cukrem do białości. Następnie dodać wodę gorącą i olej, ubijać. Potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cappuccino orzechowe i wymieszać już drewnianą łyżką. Wylać na blachę i piec ok 30 minut w 180 st. C

Masa maślano - serkowa:

1 kostka margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 1 kubek serka homogenizowanego truskawkowego, 1 kubek serka homogenizowanego czekoladowego

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch a potem dodać oba serki homogenizowane, dobrze utrzeć.
Masę wyłożyć na biszkopt cappuccino

Warstwa Waflowa:

Suchy wafel wyłożyć na masę maślano - serkową.


Masa coca - cola z chałwą:

30 dag mieszanki herbatników (maślane, pełnoziarniste, kakaowe), 1,5 szklanki coca-coli, 1 kostka margaryny, 2 łyżki cukru pudru, w chałwy waniliowo-kakaowe (20 dag)

Wykonanie:

Herbatnikową mieszankę pokruszyć drobno i zalać coca - colą. Odstawić na 20 minut. Potem utrzeć margarynę z cukrem pudrem i dodać herbatniki z coca-colą oraz na końcu rozkruszoną chałwę waniliowo-kakaową.
Masę wyłożyć na wafel. 3 łyżki odłożyć na wierzch.

Biszkopt ciemny:

5 jajek, 26 dag cukru, 26 dag mąki, 3 łyżki gorącej wody, 7 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki kakao
Ubić jak poprzedni biszkopt ( ten z kakao) i upiec. Ostudzić i wyłożyć na masę coca-cola z chałwą. Docisnąć

Na wierzchu lekko posmarować masą coca-cola z chałwą i posypka. Trzymać w lodówce

SMACZNEGO!

Dariusz Trybuła





Kolejny przepis autorski na ciasto (deser) z użyciem cappuccino.



Cappuccino ala monte na zimno / Fot. Fot. Dariusz TrybułaII. „CAPPUCCINO A'LA MONTE NA ZIMNO" WG POMYSŁU DARKA

WARSTWA I:


Składniki:

Herbatniki kakaowe


Wykonanie:

Herbatniki ułożyć w blaszce.


WARSTWA II:


Składniki:

1,5 szkl. mleka,

1 łyżka cukru kryształu,

3 małe saszetki cappuccino o smaku rumowym,

2 opakowania „Śnieżki”,

3/4 szkl. wody,

3-4 łyżeczki żelatyny


Wykonanie:

Mleko zagotować z cukrem kryształem, rozpuścić cappuccino rumowe. Ostudzić, ubić ze śnieżkami. Żelatynę rozpuścić w wodzie i wymieszać z masą. |
Masę wyłożyć na blachę na warstwę herbatników kakaowych i wstawić do lodówki aby stężało.


WARSTWA III:

Składniki:

650 g jogurtu MONTE (Zott),

1 szkl. wody wrzącej,

1 opakowanie galaretki arbuzowej lub truskawkowej

Wykonanie:

Monte wlać do miski i lekko ubić. W międzyczasie rozpuścić w wodzie galaretkę arbuzową lub truskawkową. Ostudzić i lekko tężejącą wlać do jogurtu Monte, wymieszać i wylać na Warstwę II (masa cappuccinowa rumowa). Wstawić do lodówki aby stężało.


WARSTWA IV:

Składniki:

1,5 szkl. mleka,

1 łyżka cukru kryształu,

3 małe saszetki cappuccino o smaku brandy,

2 opakowania „Śnieżki”,

3/4 szkl. wody,

3-4 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Mleko zagotować z cukrem kryształem, rozpuścić cappuccino brandy. Ostudzić, ubić ze śnieżkami. Żelatynę rozpuścić w wodzie i wymieszać z masą.
Masę wyłożyć na blachę na warstwę III i wstawić do lodówki, aby stężało.

WARSTWA V:

Składniki:

2 opakowania galaretki malinowej,

2,5 szkl. wody wrzącej

Wykonanie:

Galaretkę malinową rozpuścić w wodzie i ostudzić. Lekko tężejącą wylać na Warstwę IV (masa cappuccinowa brandy), aby stężało.
TRZYMAĆ W LODÓWCE!


SMACZNEGO!


Dariusz Trybuła




Zródło artykułu:

WŁASNE,

INTERNET,

MATERIAY INFORMACYJNE










Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.