Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

39149 miejsce

Chleb nasz powszedni

Chleb nie należy do codziennych wypieków w naszych domach. Proponuję upiec samemu z ulubionymi dodatkami. Będzie to chleb niepowtarzalny, smaczny z samym masłem.

"Zapachniało w całym domuCiasto pozostawione do wyrośnięcia. / Fot. Dorota Michalczak
chlebem przeze mnie upieczonym.
Tak nie wiele trzeba
by zagościł na mym stole".


Składniki
pół kilograma mąki razowej,
pół kilograma mąki pszennej,
5 dkg drożdzy,
1 szklanka ciepłego mleka,
letnia woda - około 1 szklanki,
pół butelki zakwasu, ewentualnie żurek śląski bez przypraw,
sól,
ulubione dodatki.

Przygotowanie ciasta
Za chwilę znajdzie się na godzinę w piekarniku. / Fot. Dorota Michalczak
Do miski wsypujemy przesianą mąkę (sama w ręcznym młynku od kawy mielę orkisz), pół kilograma razowej, i pół kilograma pszennej, pokruszone drożdże, mleko, zakwas, sól. Ciepłą wodę miarkujemy - ciasto nie może być zbyt twarde lecz nie może nam się rozlewać. Sami nadajemy ciastu smak poprzez ulubione dodatki - np. marchewka, dynia, pestki słonecznika, dyni czy kminku. Ja dodałam rodzynki, orzechy i 2 łyżki miodu.

Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu wkładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek. Mój chleb upiekłam w 3 litrowej misce, mieści się w piekarniku. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze około 200 stopni.

Upieczenie chleba nie powinno sprawić żadnego kłopotu. Jest wyśmienity z samym masłem.
Upieczony, pachnący. Zapraszam do stołu. / Fot. Dorota Michalczak
"Roznosi się po domu
zapach pachnącego chleba.
Na białej serwecie z szacunkiem położony,
zanim Cię skosztuję
na powitanie słodko pocałuję".


Smacznego

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Przepis sprawdzony, chleb bardzo smakuje z masłem.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Podoba mi śię ten przepis!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.