Chleb jest bardzo ważny w pożywieniu, daje energie i siłę. Jest istotnym źródłem białka w naszej diecie. Ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Zwolennicy uważają, że pieczywa jako źródło drogocennych dla organizmów węglowodanów powinny być spożywane możliwie w dużych ilościach.
Przeciwnicy twierdzą natomiast, że chleb tuczy, zapycha i wcale nie ma tak dużo składników odżywczych. Pewne jest jednak, ze ostatnie lata przyniosły powrót do ciemnego pieczywa. Ma więcej składników odżywczych ponieważ mąka, z której się je piecze powstaje z zmielenia ziarna bez usuwania jego zewnętrznej osłonki. Zawiera więc błonnik niezbędny do prawidłowej pracy jelit, są tam też białko, tłuszcz, sole mineralne i witaminy. Ciemne pieczywo jest też dłużej świeże niż jasne, np. chleb razowy na miodzie można przechowywać w ciemnym miejscu nawet tydzień.
Które pieczywo jest lepsze ciemne, czy białe? Jedno i drugie jest dobre. Uważa się, że ciemne pieczywo jest zdrowsze, ponieważ poprzez dużą obecność błonnika daje uczucie sytości. Tymczasem są osoby, które z powodu schorzeń przewodu pokarmowego i złej tolerancji pieczywa razowego mogą jeść tylko jasne pieczywo. Wtedy problem ilości błonnika uzupełnia się spożywając większe ilości warzyw w formie gotowanej, natomiast dla osób, które są zdrowe zaleca się częściej spożywać razowe pieczywo.
Białe pieczywo powinno być od czasu do czasu jako uzupełnienie. Niektórzy, będąc na diecie odstawiają pieczywo i dziwią się, że tyją, bo często zamiast zjeść kromkę chleba z jakąś wędliną, zjadają półmisek wędlin bez kromki chleba. Dlaczego się tyje? – dlatego, że nie ma się uczucia sytości, które daje pieczywo razowe, lub jasne. Więc bezkrytyczne wykluczenie pieczywa z diety może doprowadzić do tego, że my nadjadamy innymi produktami i tyjemy. Pieczywo nie jest znowu, aż tak drastycznie kaloryczne. Jedna kromka chleba ma ok. 70 kal. A my potrzebujemy dziennie ok. 2000 kal.
Pieczywo jest coraz droższe, jak wybrać dobrej jakości pieczywo? Pierwszym kryterium jakości jest smak, trwałość, a drugim zapach. Z pewnością dużo osób jeszcze pamięta chleby, które były gliniaste, przyklejały się do noża, było to spowodowane złą jakością mąki i sporą ilością glutenu. Paradoksem naszych czasów jest to, że najpierw produkujemy białą mąkę, a potem do tej mąki dodajemy to co odrzuciliśmy podczas produkcji, aby uzyskać zdrowsze pieczywo, bogatsze w błonnik.
Dziś w piekarniach mamy różnorodność pieczywa, my mówiąc o chlebie nie zdajemy sobie sprawy, że chleb był kiedyś, wbrew pozorom, rzadkością. Był bardzo cennym produktem. Niektórym się tylko marzył. Z pewnością większość z nas słyszała o tym jak dawniej, gdy kromka chleba upadła na podłogę, podnoszono ją i całowano. To świadczyło o niezwykłym szacunku do chleba. A czy dzisiaj chleb szanujemy? – odpowiedzmy sobie sami.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?