Facebook Google+ Twitter

Chlebek bakaliowy - smaczny i zdrowy

Dzisiaj do popołudniowej kawy, polecam bardzo smaczny i pożywny chlebek bakaliowy. Zawinięty w folię aluminiową, swoją świeżość zachowuje bardzo długo.

Chlebek bakaliowy

Chlebek bakaliowy / Fot. Dorota Michalczak
Składniki

3 jaja,
125 gramów cukru,
125 gramów mąki,
szczypta cynamonu,
1 łyżka rumu,
bakalie (400 gramów),
w tym 250 gramów rodzynek, orzechów, skórki pomarańczowej
(bakalie według własnego uznania)
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie ciasta

Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy cynamon, rum, bakalie. Na koniec dodajemy mąkę i proszek.
Jeśli zrobimy ciasto zbyt gęste, wówczas nasz chlebek będzie twardy. Możemy dolać trochę letniego mleka lub wody.

Pieczenie

Ciasto przekładamy do foremki keksowej, pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 150 stopni 80-90 minut. Po wyłączeniu pieca pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Całkowicie ostygnięte ciasto zawinąć w folię aluminiową, można wówczas przechowywać bardzo długo.

Smacznego.

Proponuję też:
Chleb nasz powszedni
Faworki
Dynia w kuchni w roli głównej
Marchewka w kuchni w roli głównej
Pigwowiec japoński

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (7):

Sortuj komentarze:

Tadeuszu... wszystko z umiarem, podniebienie też chce być popieszczone.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 19.01.2010 22:23

Jadam chlebuś z bakaliami - jest super !:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mnie tam nie tuczą :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

W sam raz na podwieczorek. Tylko przepisać przepis i upiec !

Szkoda tylko że te pyszności w nadmiarze tuczą. :-(

Komentarz został ukrytyrozwiń

Tak wyglądem przypomina keks. Do keksu dodaję więcej mąki i mniej bakali. Jest lżejszy. Chlebek bardzo smaczny ...

Komentarz został ukrytyrozwiń

5*.Wygląda jak keks. Aż jeść sie chce. Kiedyś wypróbuje przepis.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo ciekawy przepis.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.