Facebook Google+ Twitter

Chrupiący makaron a’ la Arunka z sosem warzywnym

Dzisiaj proste danie z wyspy Sulawesi (Celebes) z miejscowości Makassar na jej południowym końcu. Chrupiący makaron z warzywami i mięsem. Dla wegetarian polecam ten sam przepis bez kurczaka i krewetek.



Składniki do potrawy:

Składniki naszej potrawy, zmieszane i gotowe do podania na stół / Fot. Andi Nur Hafsah Śmieszekmakaron nitki
filet z kurczaka
krewetki drobno pocięte
jajko
kapusta, marchew, brokuły, ziemniak – wszystko pocięte w drobną kosteczkę
pomidory (pocięte w kostkę)
seler, por - liście koniecznie trzeba posiekać
mączka kukurydziana
olej
trzy ząbki czosnku
1 cebula żółta (pocięta w kostkę)
1/2 cebula czerwona cebula (pocięta w kostkę)
papryka
pieprz
sól
cytryna

Sposób przygotowania

Makaron nitki zagotować i pozostawić do ochłodzenia. Następnie podsmażyć makaron do nadania mu złocistego koloru.

Składniki już gotowe, ale wciąż "osobno" / Fot. Andi Nur Hafsah ŚmieszekSos warzywny

Ugotować pierś kurczaka. Powstały po zagotowaniu wywar zachować, a pierś pociąć w drobną kosteczkę.

Przygotowane wcześniej: trzy ząbki czosnku, 1 cebulę żółtą, i 1/2 cebuli czerwonej zblenderować w mikserze. Do smaku doprawić solą i pieprzem.

Tak przyrządzony, zmiksowany miąższ położyć na naoliwioną patelnię, dodać poszatkowanego wcześniej kurczaka i również przygotowane już krewetki. Całość lekko podsmażyć do wytrącenia aromatu, jednak nie dłużej. Tak podsmażone produkty, zmieszać w garnku z zachowanym wcześniej wywarem z piersi. Uzyskany w ten sposób, wzbogacony wywar doprowadzić do zagotowania.

Doprawić w trakcie podgotowywania pieprzem i solą, do smaku.

Do pozostawionego na małym ogniu wywaru, dorzucić wszystkie przygotowane wcześniej warzywa.

W tym czasie sporządzić „zacierkę” z wody i mączki kukurydzianej, którą następnie wolno dodać do wywaru z zagotowanymi już warzywami, wciąż pozostającego na małym ogniu.

Wbijamy do wywaru jajka i mieszamy je do momentu uzyskania pożądanej konsystencji i ścięcia się jajka. Całość utrzymujemy wciąż w fazie “subtelnego” wrzenia.

Na koniec procesu wy-twórczego, dodać posiekane wcześniej liście selera i pora, i zakończyć gotowanie.

Sugerowane podawanie potrawy

Połóż satysfakcjonującą Cię ilość podsmażonego makaronu na talerzu.
Polej go otrzymanym wcześniej wywarem, zwanym teraz sosem.
Dodaj do smaku ciut soku ze świeżej cytryny.
Nie zapomnij doprawić wszystkiego szczyptą miłości dla dobrego trawienia
Gdy wywiązałeś się ze wszystkiego: „enjoy” , lub -smacznego

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

Wszystko, poza krewetkami dla mnie, na 5+
Egzotyka krewetek mnie nie przekona ;) :)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zrobiłam :) Zarówno czosnek, jak i cebula dodały niesamowitego aromatu dla tego dania :) Wyszło ciut ostre, ale przepyszne :) 1 raz jadłam krewetki -> w połączeniu ze wszystkimi składnikami potrawa smakuje tak "inaczej", ciekawiej i przede wszystkim jest dietetyczna :)))) Czekam na więcej przepisów kulinarnych :)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

@Szczurzewska: Ja również lubię, ale najbardziej lubi mój mąż.Pewnie dlatego celbula i czonsnek w naszej kuchni zawsze się kończy.Ale faktycznie w daniach indonezyjskich "Bawang" występuje często. Bawang putih - czosnek , Bawang bombay - cebula , Bawang merah - czerwona cebula :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zauważyłam, że w Indonezji często dodaje się do dań czosnek i cebulę :) Cieszę się, bo lubię tak przyprawione potrawy :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.