Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

11728 miejsce

Churros con chocolate - hiszpański przysmak dla łasuchów

Jeśli znudziły Cię już pączki jedzone co roku w tłusty czartek, to pora aby spróbować churros z czekoladą. Taki przysmak stał się w Hiszpanii codziennością, a ja zabieram Was do krainy tego rarytasu- churrerii San Gines w Madrycie.

 / Fot. Kinga WiśniewskaChurros przygotowuje się z ciasta parzonego, wyciskanego na gorący olej za pomocą specjalnej szprycy. W smaku trochę przypomina nasze pączki, za to w wyglądzie, karbowane paluszki. Hiszpanie uwielbiają je i jedzą przez cały rok dlatego churros znajdziemy w każdej dobrej hiszpańskiej kawiarni. Są one również składnikiem tradycyjnego, madryckiego śniadania w pierwszy dzień Nowego Roku. W okresie świątecznym ze względu na duży ruch w lokalu i brak wolnych miejsc właścicielom madryckiego churrerii San Gines pomaga ich sąsiad – teatr Joy Eslava, który udostępnia swoje sale.

Wspomniana churreria to mała knajpka położona na Pasadizo de San Gines, w pobliżu Puerta del Sol, / Fot. Kinga Wiśniewska otwarta całą dobę. Została ona utworzona w 1894 roku i to właśnie w niej jadało wiele znanych osobistości, piłkarzy, aktorek, przywódców krajów, a ich zdjęcia z wizyty w San Gines widnieją na ścianach pomiędzy ogromnymi lustrami. Można również zobaczyć w jaki sposób smażone są churros, gdy znajdują się na ogromnej płycie, nabierając złotych rumieńców.

 / Fot. Kinga WiśniewskaWażnym składnikiem dania jest również gęsta, ciemna, gorzka czekolada w której maczamy pączkowe „paluszki”. Obsługa w churrerii jest bardzo sympatyczna, a po zamówieniu przy barze możemy spokojnie czekać na doniesienie dania przez kelnera do stolika podziwiając wystrój wnętrza, czytając lokalną prasę…. Oprócz churros w Sam Gines podawane są również porras, które są podobne do churros, tylko wiele większe i proste. One również są podawane z gorąca czekoladą.

Oto przepis na hiszpańskie churros:

500 ml wody
500 ml mleka
kostka masła
szklanka mąki
olej
szczypta soli
cukier do posypania
opcjonalnie czekolada

 / Fot. Kinga WiśniewskaPrzygotowanie:
Zagotować wodę, mleko, masło i sól. Kiedy się zagotuje, wyłączyć ogień i dodawać powoli mąkę, mieszając energicznie tak, aby powstała gładka masa. Nałożyć krem do szprycy i wyciskać paluszki na głęboką patelnię z gorącym olejem. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem. Można podawać z roztopioną, gorącą czekoladą.

Churros gotowe, smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Mniammmmmmmmmmmm

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.