Facebook Google+ Twitter

Ciasto bananowo-pomarańczowe

Ciasto bananowe z dodatkiem skórki pomarańczowej zadowoli każde podniebienie.

Ciasto bananowo-pomarańczowe. / Fot. Weronika ChilmonSkładniki:

3 obrane i rozgniecione banany
2 jaja
3/4 szklanki cukru
aromat pomarańczowy

Wszystko utrzeć, po czym dodać:

2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g. skórki pomarańczowej
0,5 szklanki oleju
3/4 szklanki soku pomarańczowego

Całość wymieszać, aż do połączenia składników. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 180 stopni przez około 45 minut.

Polewa:
100 g.czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka
3-4 krople aromatu pomarańczowego.

Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej, dodając olejek pomarańczowy. Polać lekko wystudzone ciasto, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przy tym cieście nie trzeba nawet używać miksera.... i nadaje się do pieczenia w prodżiżu.


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Idę po kawę, siądę monitorem i wirtualnie zjem te pyszności.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.