Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

122584 miejsce

Ciasto dyniowe z Indonezji

Niedziela na całym świecie kojarzy się z rodzinną atmosferą. Nie chcę być więc oryginalna i łamać tej tradycji. Nie ma nic bardziej rodzinnego, jak wspólny popołudniowy podwieczorek. A skoro podwieczorek, zapraszam na indonezyjskie ciasto z dyni.

Ciasto dyniowe z Indonezji / Fot. Andi Nur Hafsah ŚmieszekCiasto pierwsze
150 gram dyni zagotować na parze, a następnie zmiksować. 75 ml mleka kokosowego (w przypadku braku użyć mleka klasycznego). 50 gram mączki ryżowej. Tutaj również opcjonalnie zastosować można mąkę klasyczną bądź blenderem zmiksować ziarnka ryżu na mączkę.

25 gram mączki kukurydzianej
Szczypta wanilii
70 gram cukru białego
75 ml gorącej wody

Ciasto drugie:
150 ml mleka kokosowego (lub patrz ciasto pierwsze).
3 łyżki mąki ryżowej (patrz wyżej)
Szczypta soli
Odrobina soku z czarnej porzeczki dla uzyskania koloru. Na zdjęciach kolor jest zielony, ponieważ jako barwnika użyłam Pandanu, którego w Polsce nie ma.

Sposób przyrządzania:
Przed wypiekiem proszę wysmarować formę olejem. Ciasto pierwsze – Najpierw proszę dolać gorącą wodę do mąki i mieszać do momentu, aż mąka rozprowadzi się całkowicie i utworzy ciasto. Następnie dodać mączkę kukurydzianą oraz zmiksowane dynie, szczyptę wanilii, mleczko kokosowe(mleko) i cukier. Po dodaniu wymienionych składników wszystko dokładnie wymieszać do osiągnięcia zadowalającej „ciastowej” konsystencji. Następnie gotować wszystko na parze przez około 15 minut. Ciasto po tej fazie jest jeszcze niegotowe, jednak należy „parowanie” przerwać.

Ciasto drugie: Podobnie jak w przypadku ciasta pierwszego, wymieszać wszystkie składniki do momentu uzyskania ładnego ciasta. Następnie nałożyć je na wcześniej zdjęte z pary ciasto numer jeden.

Po nałożeniu ponownie wstawić formę z oboma ciastami na parę i gotować razem przez kolejne 30 minut. Po upływie pół godziny, przerwać gotowanie na parze, poczekać aż ciasto ostygnie i …serwować na stół.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Wygląda pysznie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ja też jestem wielbicielką dyni i zbieram wszystkie przepisy dyniowe. Też wypróbuję to ciasto, wygląda rewelacyjnie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.