Facebook Google+ Twitter

Ciasto - wykwintne delicje

Polecam pyszne ciasto, które spokojnie może wykonać nawet osoba niezbyt zaawansowana w sztuce kulinarnej. Efekt będzie niesamowicie profesjonalny.

Życzę smacznego wszystkim czytelnikom Wiadomości24! / Fot. Paweł DudekNa początek należy wykonać trzy półprodukty - biszkopt, mus jabłkowy oraz masę budyniową. Z tych półproduktów zrobimy później ciasto.

Biszkopt



Składniki: 6 jaj, 18 dag cukru, 18 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka z jajek ubijamy z cukrem do uzyskania "sztywnego" efektu, później dodajemy żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wlewamy do formy (może być kwadratowa).

Mus jabłkowy z galaretką



Składniki: 4 duże jabłka, 2 galaretki, 1,5 szklanki wody.

Jabłka obieramy a następnie ścieramy na tarce. Starte jabłka gotujemy z dodatkiem wody. Po zagotowaniu dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i studzimy całość.

Masa budyniowa



Składniki: budyń waniliowy, szklanka mleka, 1 kostka margaryny, cukier waniliowy.

Na początek gotujemy budyń z jedną szklanką mleka. Studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy do niej budyń. Wszystko razem ucieramy aż do dokładnego połączenia składników, a na koniec dodajemy cukier waniliowy.

Łączymy półprodukty



Życzę smacznego wszystkim czytelnikom Wiadomości24! / Fot. Paweł DudekBiszkopt kroimy na pół (poziomo). Na dolną warstwę wlewamy masę budyniową, następnie mus jabłkowy połączony z galaretką. Na te warstwy kładziemy drugą część biszkoptu oraz kolejną masę budyniową.

Aby uzyskać lepszy efekt...



...warto polać całość polewą czekoladową. Można ją kupić w sklepie, można też wykonać samemu. Skoro poradziliśmy sobie z poprzednimi elementami ciasta, bez problemu sami zrobimy polewę domowym sposobem.

Składniki: 1 jajko, 3, łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 0,5 kostki margaryny.

Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy kakao, wlewamy roztopioną (i gorącą!) margarynę, i dalej ubijamy aż do zgęstnienia. W razie potrzeby można dodać nieco więcej kakao. Na koniec polewamy wcześniej przygotowane ciasto. Możemy całość posypać wiórkami, orzeszkami itp.

Smacznego!

Tekst bierze udział w konkursie kulinarnym organizowanym wraz ze Śląską Organizacją Turystyczną.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Dam znać, czy się udało i jak smakowało :))))))

Komentarz został ukrytyrozwiń

:) przyjmując, że autor zrobił to ciasto osobiscie

Ale przyznam obiektywnie, że apetycznie wygląda.

Komentarz został ukrytyrozwiń

no prosze nie dość ze pan D. jest reporterem to jeszcze ma takie zdolności kulinarne ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.