Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

6953 miejsce

Ciasto z jabłkami na słodkiej śmietance

To ciasto nie jest zbyt kaloryczne, bo śmietankę można zastąpić mlekiem skondensowanym, które zawiera tylko 4 proc. tłuszczu.

Ciasto z jabłkami na słodkiej śmietance / Fot. Weronika ChilmonCiasto z jabłkami na słodkiej śmietance (przepis na szklankę o pojemności 250 ml).

ciasto:
4 jaja
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka słodkiej śmietany (dałam mleko skondensowane niesłodzone)

Dodatkowo;
14 małych jabłuszek
1 galaretka-rozpuszczona w 3/4 szklanki gorącej wody.

Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę, wszystko wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej foremki (23 cm x 38 cm) Jabłka obrać, przeciąć na połówki, wydrążyć pestki i lekko naciąć na "górze", po czym poukładać na cieście.

Piec w temp. 180 stopni, około 50 minut. Po wystudzeniu ciasta, jabłka posmarować gęstniejącą galaretką. Ważne: Jabłka muszą być bardzo małe, lub pokrojone na ćwiarteczki, ponieważ większe będą po upieczeniu trochę twarde.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

Rewelacja.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Apetyczne.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 07.12.2010 00:08

Takie pyszne ciasto mi się przyda,jako Dziadkowi Mrozu.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Aż mi ślinka cieknie.... (:

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.