Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

6077 miejsce

Ciasto z makiem i owocami - przepis

Po południu zapowiedziani goście, koniecznie do kawy musi być ciasto. Nie mając owoców w ogrodzie postanowiłam wykorzystać brzoskwinie z puszki i mak. Niecała godzina i jest już pachnące, owocowo-makowe ciasto. Proszę się częstować. Dla gości też wystarczy.

Ciasto z makiem i owocami


Ciasto gotowe do pieczenia. / Fot. Dorota MichalczakSkładniki:
4 szklanki maki,
1 szklanka cukru,
1 kostka margaryny lub masła (można zastąpić 1 szklanką oleju).
duży kubek kwaśnej, gęstej śmietany lub zsiadłego mleka,
2 jajka,
3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.

dodatkowo: puszka maku, sezonowe owoce lub z puszki.

Ciasto z makiem i owocami, po wyjęciu z piekarnika. / Fot. Dorota MichalczakWykonanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, następnie wlewamy śmietanę, rozpuszczony tłuszcz, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę (gdyby było zbyt gęste, dodać trochę mleka). Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem dużej blachy, pozostawiając około jednej szklanki na polanie całego ciasta.

Proszę się częstować. / Fot. Dorota MichalczakNa cieście - zaczynając od rogu blachy nakładamy na przemian - warstwę maku, warstwę owoców, do zapełnienia całej blachy. Pozostałe ciasto rozrzedzamy mlekiem, musi mieć konsystencję kwaśnej śmietany i polewamy mak i owoce. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, około 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka lub polewą w ulubionym smaku. Można też posypać cukrem pudrem.
Po ostygnięciu ciasto pokroić na kawałki. Na każdym kawałku będą owoce i mak.
Smacznego!

Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (20):

Sortuj komentarze:

Mniam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Krówki .... smacznego.
Spojrzałąm strusiowi w oczy, mało przez ostatnie dni odwiedzam W24, bo nawał innych obowiazków. Nadrobię straty.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Andrzeju ... może skuszę się na obliczenie kalorii, a z drugiej strony czy warto się katować i odmawiać sobie odrobiny tego co smakuje ....

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Basiu.
Przekonała mnie pani że warto dzielić się swoimi przepisami.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciasto jest absolutnie bombowe. A drżałam ze strachu, bo to dla mnie eksperyment był WIELKI.
Tylko jak ja będę teraz zdobywać ten mak?. W CH jest absolutnie nie do zdobycia. Pod żadną postacią. tzn. jest tylko po 2 gr. paczuszka do posypania pieczonego pieczywa.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Basiu, czekam na opinię pani i gości.

Komentarz został ukrytyrozwiń

@ Łasuch 08.07.2012 23:02
Łasuchu w W24 jest dział gotowanie .... więc pozostawiam to bez komentarza.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciasto w piekarniku, goście jadą. Jutro napiszę ocenę. ;))))

Komentarz został ukrytyrozwiń
MARAS1
  • MARAS1
  • 09.07.2012 12:50

NIKT SIĘ NIE NAKRĘCA, WIADOMOŚCI 24 TRAKTUJE JAK GAZETĘ CODZIENNĄ W WERSJI ELEKTRONICZNEJ,DLATEGO UWAŻAM ŻE JEST W NIEJ MIEJSCE NA WSZYSTKO ,NAWET NA PRZEPISY KULINARNE I WCALE NATYM NIC NIE TRACI...

Komentarz został ukrytyrozwiń
Janka Wilk
  • Janka Wilk
  • 08.07.2012 23:23

Skuszę się na upieczenia ciasta, dzisiaj już nie bo za późno, ale za kilka dni napewno.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.