Facebook Google+ Twitter

Ciasto z rabarbarem

Powoli pojawia się rabarbar, moim zdaniem jeden z najpyszniejszych dodatków do zup, ciast czy placuszków, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi, prostymi przepisami na rabarbarowe cuda. Czas na ciasto z rabarbarem!

wypiek autorki / Fot. Beata SzczurzewskaSkładniki:

-60 dag rabarbaru
-4 jaja
-1 szklanka cukru
-2 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół szklanki oleju lub 1 kostka margaryny

Przygotowanie:

Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka rozcieramy z cukrem, dodajemy olej lub roztopioną (letnią) margarynę, następnie miksujemy z mąką i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy pianę z białek, którą dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na pół centymetrowe paski, następnie mieszamy go z ciastem i wlewamy do przygotowanej formy/prodiża. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Warto pamiętać o tym, że ciasto jest smaczniejsze wtedy, kiedy przygotowujemy je w szklanych naczyniach, a nie plastikowych. Poza tym proponuję ciasto popijać mlekiem, gdyż rabarbar posiada (tak jak szczaw czy szpinak) kwas szczawiowy i jest trudno przyswajalny przez nasz organizm (dla małych dzieci wręcz trujący). Mleko doskonale łączy się z rabarbarem i osłabia jego negatywne działanie.ciasto rabarbarowe z mlekiem / Fot. Beata Szczurzewska

Smacznego!


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

  • Autor usunął profil
  • 10.06.2012 20:07

fajny przepis..

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciasta z owocami są smaczne. Najsmaczniejszy rabarbar majowy.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.