Facebook Google+ Twitter

Ciastoterapia: Ciastka z nadzieniem jabłkowym i cynamonem

Jest to przepis na pyszne ciasteczka francuskie z nadzieniem jabłkowym i lekką nutą cynamonu. Wypieki zostały przygotowane wspólnie z dziećmi. Ciastka tak szybko zniknęły z talerza, że nie zdążyłam zrobić finalnego zdjęcia.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek z nadzieniem jabłkowym i cynamonem / Fot. Alina ZienowiczCiastka przygotowałyśmy z moją córką (7 lat) i jej dwiema koleżankami (7 i 5 lat). Dziewczynki miały ogromną frajdę ze współuczestniczenia w kulinarnej przygodzie. Emocje wzbudziła także atmosfera oczekiwania na upieczenie się ciasteczek, a później próbowanie jeszcze ciepłych słodkości. W Polsce ciastoterapia, bo tak nazywają się warsztaty przeznaczone dla rodziców (dziadków, czy opiekunów) z dziećmi i polegające na wspólnym przygotowywaniu smakołyków, jest coraz bardziej popularna. Doskonali ona m.in. koncentrację i zdolności manualne, integruje zmysły, uczy planowania oraz konsekwentnej realizacji strategii działania.

Dzieci ze względów bezpieczeństwa nie brały udziału w części prac (obieranie i ścieranie jabłka, krojenie ciasta, smażenie oraz obsługa piekarnika).

Starte jabłka posypane cukrem pudrem i cynamonem (przed smażeniem) / Fot. Alina ZienowiczCiastka francuskie z nadzieniem jabłkowym i cynamonem

Składniki:
- mrożone ciasto francuskie;
- 2 jabłka;
- cukier puder;
- cynamon;
- jajko;
- cukier kryształ.

Przygotowanie:

Przygotowanie do wałkowania ciasta / Fot. Alina ZienowiczDorosły:
- obiera jabłka i ściera je na tarce, na najgrubszych oczkach;
- jabłka z cukrem pudrem i cynamonem smaży ok. 10-15 min;
- usmażone jabłka odstawia do wystygnięcia;
- rozmraża ciasto francuskie.

Dziecko:
- wałkuje rozmrożone ciasto francuskie (stolnicę co jakiś czas należy posypywać mąką aby ciasto nie przywarło do wałka lub podłoża).
Po wałkowaniu dzieci mają króciutką przerwę.

Dorosły:
- kroi ciasto w kwadraty.

Ulepione ciasteczka - jeszcze tylko dzieci posypią je cukrem i powędrują do piekarnika / Fot. Alina ZienowiczDziecko:
- nakłada nadzienie jabłkowe na kwadraty ciasta francuskiego i skleja w trójkąty, prostokąty lub inne figury. Boki zagniata widelcem;
- układa ciastka na blasze posmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia (blaszkę przygotowuje wcześniej dorosły). Roztrzepuje całe jajko i smaruje nim wierzch ciastek. Na koniec posypuje cukrem kryształem - nic się nie stanie jak sypnie się trochę więcej.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Pytanko. Czy na opakowaniu ciasta francuskiego jest tabelka wymienników WBT?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.