Według doktora Macieja Trzecieckiego z Instytutu Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk, dieta mieszkańców Piotrówki była dość typowa dla rejonu i czasów (X-XIII wiek). Naukowcy odkryli jednak kilka nietypowych zjawisk. Pierwsze z nich to ubogi udział dziczyzny. Jest to o tyle ciekawe, że ośrodek ten znajdował się puszczy. W X i XI wieku jedzono tam wieprzowinę i wołowinę, ale nie dziczyznę. Zdaniem badacza można wysnuć z tego faktu dwie hipotezy, że mieszkańcy nie potrafili lub - co bardziej prawdopodobne - nie mogli polować - podaje Wyborcza.pl.
Druga ciekawostka to spory udział koniny w diecie ludzi z Piotrówki. Chodzi jednak nie o mięso hodowlane. Według archeologa możliwe jest, że przejęto od ludów koczowniczych zwyczaj uboju starych koni i spożywania ich. Już w XII wieku rośnie liczba kóz i owiec. Sięga on kilku i kilkunastu procent. Zwiększa się też udział dziczyzny.
Wśród roślin używanych przez okoliczny lud badacz wymienia babkę lancetowatą, borówkę bagienną, i stosowaną do przyrządzania mięsa lebiodkę pospolitą. Spożywano również jeżyny, borówki i maliny.
Czytaj także: 10 najważniejszych wydarzeń technologicznych 2014. Ranking całkowicie subiektywny
Wykopaliska w Piotrówce zakończyły się w ubiegłym roku, ale naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego i Polskiej Akademii Nauk nadal analizują znaleziony materiał. Powstają prace naukowe na temat zwyczajów z tego rejonu.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?