Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

21848 miejsce

Co na grilla, co nie na grilla? Abecadło grillowania

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2011-05-26 14:53

Jakie jest największe "przestępstwo", którego dopuszczają się grillujący? Jak nie należy przygotowywać mięsa na grilla? Kliknij i czytaj!

Dla większości Polaków nie ma nic bardziej urokliwego niż ciepły majowy dzień, a w tle przyjemny aromat grillowanego mięsa. Od wielu lat stało się to już tradycją, iż pierwszy majowy weekend jest oficjalnym rozpoczęciem sezonu grillowego. Grillowanie to wspaniała zabawa, zarówno dla dorosłych, jak i dla najmłodszych członków każdej rodziny. Aby było tak zawsze, musimy przestrzegać kilku ważnych zasad, a wtedy przyjemność grillowania stanie się zdrowym aspektem naszego życia.

Grillowanie to świecka tradycja Polaków, powinniśmy doceniać więc polskie specjały grillowe. Jak mówi nam koordynator programu „Doceń polskie”, Karolina Szlapańska – nasze polskie wyroby idealnie nadają się na grilla, charakteryzują się doskonałym smakiem i najwyższą jakością. Przekonaliśmy się o tym podczas pierwszej certyfikacji programu „Doceń polskie”. Zakłady mięsne prześcigają się w pomysłach na grillowe przysmaki tak, aby czas spędzony na świeżym powietrzu stał się prawdziwą ucztą dla ciała i duszy.

Abecadło grillowania

1. Najczęstszym „przestępstwem” popełnianym przez grillowiczów jest układanie mięsa bezpośrednio na ruszt grillowy.

Jest to kardynalny błąd ponieważ w trakcie grillowania na węglu drzewnym, z tłuszczu wytapianego i skapującego na rozżarzone węgle, mogą powstawać lotne węglowodory aromatyczne. Związki te parując, osiadają na grillowanym produkcie. Są to tzw. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które są związkami szkodliwymi dla zdrowia i mogą być przyczyną powstawania nowotworów - mówią specjaliści - ekspert-rzeczoznawca branży spożywczej dr inż. Paweł Sobczak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz dr Wioletta Żukiewicz-Sobczak z Instytutu Medycyny Wsi. W bardzo prosty sposób możemy wyeliminować to niebezpieczeństwo podczas grillowania stosując tacki aluminiowe i inne – radzi Marzena Musiela z Zakładów Mięsnych Skiba, których produkt – kiełbasa biała zyskał pozytywne opinie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.