Facebook Google+ Twitter

Co pić w pracy w czasie upałów?

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2010-08-01 20:46

Ten problem od lat nie uzyskuje właściwego zrozumienia u pracodawców, a pracownicy nie wiedzą, co im się należy w takiej sytuacji.

Przykładowy napoj profilaktyczny. / Fot. Tadeusz WojtaszekNapoje profilaktyczne to problem, który występuje od lat, ale jakoś nikt poważnie go nie traktuje - chociaż to, że trzeba pić, gdy temperatura otoczenia znacznie wzrasta, wiedzą wszyscy.

Szczególnie ostro występuje on w okresie letnim, a odczuwają go będą zwłaszcza pracownicy budowlani, drogowcy, rolnicy, a także kierowcy samochodów pozbawionych klimatyzacji i inni pracownicy transportu. Dotyczy to także wielu służb mundurowych, policjantów, celników i strażników miejskich itp., pełniących swe zadania na otwartym powietrzu, a nawet pracowników biurowych oraz zawodników sportowych. Odczuwają to osoby przebywające na plaży, a nawet zwykli urlopowicze, czy turyści w czasie upalnych dni.

A, że nie jest to sprawa błaha, najlepiej świadczy o tym to, że obowiązki dla pracodawców w tej sprawie ustaliła Rada Ministrów RP w rozporządzeniu z dnia 28 maja 1996 roku. http://www.ambar.pl/pl/36239/0/Rozporzadzenie_RM.html

Problem jednak w tym, że za zapisem mówiącym, iż: pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach gorącego mikroklimatu i przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym duży wydatek energetyczny, napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy, nie poszły żadne wskazania o tym, jakie powinny być i w jakiej ilości, wspomniane sole mineralne i witaminy, by zapewniły funkcje profilaktyczne omawianych napojów.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.