Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

5341 miejsce

Co położyć na podłogę w kuchni?

Wykonując projekt kuchni, warto poszerzyć swoją wiedzę na temat materiałów stosowanych na podłogi. W tym wnętrzu wyjątkowo jest ona narażona na uszkodzenia. Tłuszcze, woda, a niekiedy spadające rzeczy - wszystko może znaleźć się na podłodze.

Czasami warto wyodrębnić przestrzeń roboczą w kuchni. Połączenie terakoty z panelami może stanowić prawdziwą ozdobę. / Fot. Projektant wnętrz Urszula TomaszewskaW związku z tym zastosowany materiał powinien być odporny na zaplamienia i łatwy w utrzymaniu. Przy jego wyborze powinniśmy pod uwagę wziąć nasz styl bycia. Tam, gdzie gotujemy głównie herbatę i jajecznicę, każda podłoga będzie służyła przez wiele lat. W kuchni, w której dużo się gotuje i piecze, robi przetwory, pokrycie podłogowe musi być szczególnie łatwe do utrzymania w czystości i trwałe. Nie bez znaczenia także jest w czym chodzimy po domu. Inną podłogę zastosujemy, gdy boso drepczemy po kuchni, a inną, gdy w kapciach. Ważne jest, by nogi w kuchni nam nie marzły. Powinna to być powierzchnia odporna i łatwa do zmywania. Dobrze, gdy jest antypoślizgowa. Świetnie się prezentuje, gdy harmonizuje z wnętrzem. Podłoga z tego samego materiału optycznie powiększy przestrzeń.

Terakota


W kuchni najlepiej się sprawdzają płytki ceramiczne. Są twarde, odporne na plamy oraz wilgoć. Można je łatwo wyczyścić, nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Terakota ma jednak i minusy. Jest zimna, a upuszczone na nią przedmioty mają nieduże szanse, by się nie stłuc. Chłód zniwelować można poprzez zastosowanie ogrzewania podłogowego. Zastosowanie dużych formatów terakoty pozwala uniknąć wielu łatwo brudzących się fug. Dobrym rozwiązaniem jest położenie płytek rektyfikowanych, ciętych, bez fazy na krawędzi. Ich bezfugowe ułożenie tworzy jednolitą powierzchnię podłogi. Gres polerowany, tak efektownie wyglądający w kuchni, ma niestety wiele wad. Należy wnikliwie rozważyć jego zastosowanie. Gres polerowany jest śliski, zwłaszcza gdy znajdzie się na nim woda. To bardzo niebezpieczne w kuchni, bowiem nierzadko zdarzy nam się coś rozlać. Poza tym nie jest odporny na zaplamienie. Powinien być zaimpregnowany natychmiast po położeniu. Niektórzy producenci zabezpieczają go już w trakcie produkcji. Kupując gres polerowany warto o to spytać sprzedawcę.

Kamień


Kamień jest świetnym materiałem do zastosowania w kuchni. Taka posadzka jest wyjątkowo trwała. Ze względu na jego ciężar nie zaleca się go do stosowania w pomieszczeniach na wyższych kondygnacjach. Wybierając kamień warto zwrócić uwagę na jego plamistość, bowiem na niektórych pozostają niemożliwe do usunięcia plamy. Polerowanie kamienia do kuchni nie jest wskazane ze względu na śliskość.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Drewno bardzo dobrze sprawdza się w kuchni o ile wybierze się odpowiedni gatunek. Tu zaleca się stosowanie drewna twardego np. dąb czy egzotyki albo drewna Thermory, które jest doskonałe do stosowania nawet w łazienkach czy saunach. Dzięki modyfikacji termicznej jest stabilne i odporne na wilgoć. Więcej tu http://www.komplexmarket.pl/produkty/podlogi-drewniane/podlogithermory/podlogi-thermory,p866731449?PHPSESSID=5a6e58cdb62d5722e0850be24a433f7a

Komentarz został ukrytyrozwiń

Moim zdaniem w kuchni najlepiej prezentuje sie podłoga drewniana. Swoją wymarzoną podłogę znalazłem w Barlinku. Spisuje sie idealnie, do pielęgnacji stosuje preparaty producenta, dlatego podłoga wygląda jak nowa.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Niezwykle interesujący cykl artykułów na temat aranżacji wnętrz. Dziwne, że tak słabo doceniony.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.