Mężczyzna dodawał do suszu praktycznie wszystko. W zależności od tego, kto (piekarz, ciastkarz, czy np. producent pasztetu) nabywał jego produkt, takie sprzedawał mieszanki.
Sporządzał mieszanki serwatki, jaj i mąki, albo samej mąki z jajkami (często zepsutymi) lub z mąką sojową czy mąką z olejem. Oprócz tego dodawał składniki pasz dla zwierząt: kredę pastewną i mączkę rybną.
Przeczytaj: Susz jajeczny szkodliwy dla zdrowia
Producent suszu jajecznego nie dbał również o higienę. W próbkach suszu znaleziono niebezpieczne bakterie.
Ponad 26 ton szkodliwego dla zdrowia proszku jajecznego zabezpieczono w trakcie śledztwa prowadzonego w tej sprawie przez prokuraturę w Kaliszu.
RMF24.pl podaje, że prokuratura posiada informacje o kilkudziesięciu odbiorcach w całej Polsce, do których trafił susz, ale nie chce podać dokładnej ich liczby.
Rozpoczął się konkurs Dziennikarz obywatelski 2011 Roku.
Zgłoś swój materiał! Zostań najlepszym dziennikarzem 2011 roku. Wygraj jedną z ośmiu zagranicznych wycieczek.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?