Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

28726 miejsce

Co wrzucić do pieca?

Gdy na dworze robi się zimno, nie jeden właściciel domu zastanawia się, czym go ogrzać. Co wrzucić do pieca, uwzględniając względy: ekonomiczne i ekologiczne.

Paliwa ekologiczne z biomasy


 / Fot. Jolanta WęgielJako leśnik z ogromnym zaciekawieniem obserwuję, jak na polskim rynku coraz śmielej pojawiają się paliwa ekologiczne z biomasy. Bo przecież biomasa to najstarsze wykorzystywane odnawialne źródło energii. Paliwa z biomasy należą do najczystszych znanych paliw. Dzięki optymalnemu procesowi spalania w urządzeniach grzewczych, emisje gazów szkodliwych są minimalne, a emisje CO2 uznaje się za równą zero. Popiół, który powstaje w wyniku spalania, to świetny nawóz.

Biomasą są resztki z produkcji rolnej, a także pozostałości z leśnictwa. Na świecie biomasa stanowi trzecie co do wielkości naturalne źródło energii. Energią biomasy opalany jest cały Sztokholm. A ilość skandynawskich gospodarstw domowych wykorzystujących to biopaliwo, przyrasta corocznie w imponującym tempie.

Brykiet drzewny


Brykiet drzewny produkowany jest z rozdrobnionych odpadów drzewnych, takich jak trociny, wióry, które są sprasowywane pod wysokim ciśnieniem bez dodatku substancji klejących. Niska zawartość wilgoci sprawia, że wartość "sprasowanych kostek"(najczęstszy kształt brykietu) jest wyższa niż drewna. Dzięki dużemu zagęszczeniu materiału w stosunku do objętości, proces spalania jest stopniowy i powolny. Technologia produkcji tego opału była już stosowana przed II wojną światową w Szwajcarii, jednak na skalę przemysłową rozwinęła się dopiero w latach 80. XX wieku.

Znaczenie brykietu w Polsce, jako paliwa na lokalnych rynkach, wzrasta. Stosunkowo niewielki próg finansowy inwestycji i zgodność z trendami ochrony środowiska, skłania wielu producentów do rozpoczęcia produkcji tego typu paliwa. Jednym z poważnych ograniczeń stało się zapewnienie odpowiednich ilości surowca do produkcji i możliwość jego pozyskania w odległości do 100 km od lokalizacji zakładu produkcyjnego. Zakłady produkujące ten rodzaj opału powstają głównie w rejonach o silnej koncentracji przemysłu drzewnego i meblarskiego oraz w sąsiedztwie dużych obszarów leśnych.

Charakterystyka opału:
- zastępuje drewno, węgiel, koks, miał, muł, itp.;
- doskonale nadaje się do spalania w piecach c.o., kominkach, paleniskach, kotłach grzewczych na paliwa stałe, piecach piekarniczych, do ogrzewania szklarni, itp.;
- wysoka wartość energetyczna - jego kaloryczność jest porównywalna do węgla dobrej jakości;
- długo się żarzy (kostka RUF lub sprasowane wałki) - ok. 4-6 godzin, a nawet dłużej;
- 1 tona brykietu odpowiada 3-5 m3 drewna opałowego (różnice w objętości wynikają z rodzaju drewna opałowego i jego wilgotności);

Czytaj więcej -->

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

emisja dwutlenku węgla równa się ilości pochłoniętego przez rośliny. To bardzo dobry projekt, tylko że to kropla w morzu zapotrzebowań na źródło energii.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo ciekawe i pożyteczne wiadomości. :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.