Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

4807 miejsce

Co wypada, a co nie - kilka zasad dobrego zachowania

Często idziemy do lokalu i zastanawiamy się co zrobić, aby nie popełnić gafy, jak się zachować, aby później nie żałować.

 / Fot. Waldek Wylegalski, "Gazeta Poznańska"Co wolno pani, a co jest obowiązkiem pana? Gdzie wybrać stolik, jak poprosić, aby kelner do nas podszedł? Zdaje się, że to banalne sprawy, że zachowujemy się dobrze. A jednak gafy i problemy wychodzą dopiero później, w trakcie pobytu w restauracji, kawiarni, czy też w innym lokalu.

Kurtka, sweter, hm co z tym zrobić?


W restauracji kobieta musi zdjąć nakrycie wierzchnie, zaś nie jest to konieczne w kawiarni.
Ciuchów nie zostawia się na oparciu krzesła - źle to wygląda.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - czyli gdzie usiąść i jak siedzieć



Wydaje się, że obojętnie jest gdzie będziemy siedzieli w lokalu. Jednak to wbrew pozorom jest bardzo ważne.
Najlepiej jest wybrać stolik pod ścianą, tam bowiem będziemy czuli się swobodnie, nikt nie będzie nam przeszkadzał idąc do swojego stolika.

Na miejscu, skąd widać całą salę siada partnerka, a partner odsuwa za nią krzesło. Gdy ona usiądzie, pomaga je dosunąć. Ciekawostką jest, że partner powinien wstać zawsze, kiedy wstaje partnerka, a nawet wtedy, kiedy ona wraca z toalety.

Jak siedzieć? Przy stole siedzimy opierając się nadgarstkami. Kobieta musi pamiętać, aby kolana zawsze mieć
złączone. I tak czekamy na kelnera, który przyniesie listę dań.

Kto nalewa trunki?


Trunki powinien nalewać kelner. Bo jego obowiązkiem jest dbanie o swoich gości. Jednak w dzisiejszych czasach nie zawsze to się praktykuje. Wówczas obowiązek napełniania kieliszków spoczywa na gospodarzu stolika.

Kieliszki...ach te naczynia, jak się je trzyma?


Kieliszek z winem trzymamy zawsze za nóżkę. Jedynie lampkę z koniakiem możemy
ogrzewać ciepłem swych dłoni.

Podano do stołu


Posiłek rozpoczyna się od zupy. Jeśli zaproszeni jesteśmy na obiad to nie wybierajmy ani dań najdroższych ani najtańszych.

Kiedy potrawy zostaną podane, rozkładamy serwetkę na kolanach. Jeśli chcemy napić się wina lub obetrzeć usta podnosimy ją z kolan i delikatnie przykładamy do brzegu ust. W ten sposób nie ubrudzimy brzegu kieliszka.

Zupę, nawet z filiżanki z dwoma uszkami, jemy łyżką. Gdy zostanie jej nieco na dnie, łyżkę można odłożyć na talerzyk, a barszczyk lub bulion wypić. Głębokiego talerza nie przechylamy. Nóż i widelec od momentu, gdy zostaną wzięte do rąk nie mogą dotknąć obrusa.

Jak można prosić kelnera?


Kelnera przywołujemy lekkim skinieniem głowy lub dłuższym spojrzeniem.

Myślę, że po przeczytaniu tych kilku rad savoir vivre nie będziemy mieli problemu z zachowaniem się w restauracji czy kawiarni.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (5):

Sortuj komentarze:

Walcząca Ziuta
  • Walcząca Ziuta
  • 26.08.2012 21:37

Będąc w Chorwacji dowiedziałam się, że tam zachował się starożytny zwyczaj picia wina zmieszanego z wodą. A ja wypiłam je tylko z dwiema kostkami lodu. Czyli po rzymsku rzecz ujmując - zachowałam się jak barbarzyńca :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

+

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wino ogólnie podaje się lekko schłodzone, niezależnie od rodzaju. Ogrzewanie go (poprzez trzymanie w dłoniach czaszy kieliszka) jest niewskazane po prostu ze względów smakowych, a savoir vivre tylko to sankcjonuje :) Natomiast koniak, jak słusznie napisała Autorka, można trzymać pełną dłonią, gdyż ogrzany smakuje lepiej :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Tak było napisane w źródłach, a wiele stron na ten temat przejżałam. Być może są też i inne sposoby na trzymanie kieliszka.
Pozdrawiam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Hm, czy kieliszek z czerwonym winem na pewno trzymamy za nozke? To wino nie jest raczej podawane na zimno (biale sie chlodzi).

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.