Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

2120 miejsce

Co zawiera kurczak w McDonalds?

Autorzy programu Organic Authority przebadali zawartość kurczaka serwowanego w restauracji McDonalds pod nazwą McNuggets. Popularny kurczak w panierce zawiera w 50 proc. mięso, a druga połowę stanowią tzw. wypełniacze i dodatki.

Kurczak McNuggets / Fot. Fritz Saalfeld Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5, creator must be creditedWśród wypełniaczy i dodatków, jak podaje GW, znajdują się: sól, woda, skrobia czy słodziki, ale także mniej znane substancje, m.in. polidimetylosiloksan, który chroni produkt przed zawilgoceniem, używany powszechnie w produkcji mydła i dezodorantów.

Tert-butylohydrochinon, inny składnik, zabezpiecza kurczaka przed jełczeniem i składa się głównie z butanu, którym napełnia się zapalniczki. Trzecim związkiem dodawanym do kurczaka jest fosforan aluminiowo-sodowy, którego zbyt duża ilość powoduje odwapnienie kości i problemy z układem oddechowym.

Wszystkie dodawane do McNuggets substancje są dozwolone do użytku w przemyśle spożywczym w niewielkich ilościach. Dlatego też jednorazowe zjedzenie kurczaka nie wywoła u konsumenta poważnej choroby. Jednak regularne spożycie spowoduje nagromadzenie się tych związków w organizmie człowieka, a ich wysokie stężenie może okazać się niebezpieczne.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (26):

Sortuj komentarze:

artur kosa
  • artur kosa
  • 12.11.2010 15:27

szkoda tylko tych dzieci,co za kilka lat będą prawdziwymi grubasami...

Komentarz został ukrytyrozwiń

To taka apetycznie wyglądające dopalacze? ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Na szczęście nie przepadam za tym smakołykiem ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń
Wolf
  • Wolf
  • 10.11.2010 11:41

Biorąc pod uwagę kiełbasy w niektórych hipermarketach, które mają po 18% mięsa to i tak nie jest źle.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Big Mac rulez. Smacznego!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nie ma co panikować. Ale trzeba być świadomym konsumentem. Wszechobecna chemia i wypełniacze, to codzienność. Wystarczy czytać opis na etykiecie a potem jeszcze zweryfikować go o ok 10-15% ( na nierzetelność danych ) i mamy przybliżony skład naszej konserwy, kiełbaski czy innego produktu. Czasami myślę że konsumenci, zwłaszcza młodsze pokolenie po zjedzeniu czegoś absolutnie ekologicznego, bez konserwantów i całej chemii, mogli by się rozchorować :-)

Komentarz został ukrytyrozwiń
Grzegorz KURAŚ
  • Grzegorz KURAŚ
  • 10.11.2010 09:31

lepsze jest kfc

Komentarz został ukrytyrozwiń

McDonalds ma pyszne lody :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

A ja tak lubię McNuggetsy...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Do McDonalda chodzę na kawę, sałatki i czasem sępię cukier.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.