Facebook Google+ Twitter

Co znajdziesz w lodach? Octany, używane do produkcji rozpuszczalników...

Większość z nas lubi lody. Są słodkie, dobre, dają uczucie chłodu i orzeźwienia w gorące letnie dni. Lady chłodnicze kuszą bogactwem smaków i kolorów, trudno się im oprzeć. Statystyczny Polak zjada około 4 litrów tych mrożonych przysmaków rocznie. Co znajdziemy w lodach?

Dzisiejszy biznes.one.pl szokuje informacją o tym, co nadaje lodom smak. Jeszcze gorszą informacją, jest to, że producenci nie muszą podawać nazw składników i chemicznych dodatków używanych do produkcji.

Oto kilka z tych dodatków:

- Aldehyd C-17 – lodom nadaje smak wiśniowy, ale w przemyśle stosowany jest do produkcji gumy i barwników.

Piperonal – stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy. Lodom nadaje smak waniliowy.

- Octan etylu – w lodach ma imitować smak ananasowy, ale używany jest również do czyszczenia skór.

- Aldehyd masłowy – używany jest do produkcji klejów kauczukowych, a lodom nadaje smak orzechowy.

- Octan anylu – lodom nadaje smak bananowy, ale używany jest również jako rozpuszczalnik farb olejnych.

- Octan benzylu – używany jest jako rozpuszczalnik azotanów. W lodach imituje smak truskawkowy.

- Aldehyd C-18 – używany do produkcji detergentów, który lodom nadaje smak czekoladowy.

Producenci lodów anonimowo zabrali głos. Twierdzą, że substancje dodawane jako aromaty nie szkodzą konsumentom.

Smacznego!

Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (7):

Sortuj komentarze:

tylkodoLemingow
  • tylkodoLemingow
  • 16.07.2012 16:57

tu musimy p. Beatę pochwalic; nareszcie wlasciwy temat... tak trzymac!

Komentarz został ukrytyrozwiń
Jotgie
  • Jotgie
  • 16.07.2012 12:28

Chwytliwy tytuł!
Zwykła sól kuchenną też się używa do konserwacji skór, na oleju jadalnym jeżdżą samochody i ciągniki a zwykły ocet używam do likwidacji kamienia w kiblu. Ale czy ktoś sobie wyobraża zupę czy kiełbasę bez soli, chlebuś bez RAMY albo grzybki marynowane czy korniszony bez środka E260 czyli octu?!
Tyle, że tu przedstawiono mniej popularne środki. Ale i tu mamy do czynienia z manipulacją nazw - bo dużo ludzi powie, że chlorek sodu (sól kuchenna) czy diwodorotlenek to substancje szkodliwe. W pewien sposób - tak.

Komentarz został ukrytyrozwiń

To z tych lodów najzdrowszy jest tylko wafel. Będziemy chodzić na wafle...:)

Komentarz został ukrytyrozwiń
unnami
  • unnami
  • 16.07.2012 12:14

dobra, trochę sianie paniki, ale czy wszyscy tak robią, czy te droższe lody np. carte d'or i grycany tez tak mają? movenpicki? i w ogole jakieś źródło i potwierdzenie tej informacji?

Komentarz został ukrytyrozwiń
Anna Z.
  • Anna Z.
  • 16.07.2012 11:51

Na początku nie widać szkód, ale toksyna do toksyny i zaczyna się wir chorób. Potem pyta człowiek, dlaczego mi się to wzięło... Na pewno nie skojarzy z lodami. Proponuję lody robić samemu..., ale jaka gwarancja, że w śmietanie jest śmietana...

Komentarz został ukrytyrozwiń

I właśnie straciłem ochotę na lody... Czyścić skóry od środka nie muszę, wszy u siebie też nie zaobserwowałem:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Rzeczywiście "smacznego!"...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.