Dzisiejszy biznes.one.pl szokuje informacją o tym, co nadaje lodom smak. Jeszcze gorszą informacją, jest to, że producenci nie muszą podawać nazw składników i chemicznych dodatków używanych do produkcji.
Oto kilka z tych dodatków:
- Aldehyd C-17 – lodom nadaje smak wiśniowy, ale w przemyśle stosowany jest do produkcji gumy i barwników.
Piperonal – stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy. Lodom nadaje smak waniliowy.
- Octan etylu – w lodach ma imitować smak ananasowy, ale używany jest również do czyszczenia skór.
- Aldehyd masłowy – używany jest do produkcji klejów kauczukowych, a lodom nadaje smak orzechowy.
- Octan anylu – lodom nadaje smak bananowy, ale używany jest również jako rozpuszczalnik farb olejnych.
- Octan benzylu – używany jest jako rozpuszczalnik azotanów. W lodach imituje smak truskawkowy.
- Aldehyd C-18 – używany do produkcji detergentów, który lodom nadaje smak czekoladowy.
Producenci lodów anonimowo zabrali głos. Twierdzą, że substancje dodawane jako aromaty nie szkodzą konsumentom.
Smacznego!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?