Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co znajdziesz w lodach? Octany, używane do produkcji rozpuszczalników...

Beata Rudnicka
Beata Rudnicka
Większość z nas lubi lody. Są słodkie, dobre, dają uczucie chłodu i orzeźwienia w gorące letnie dni. Lady chłodnicze kuszą bogactwem smaków i kolorów, trudno się im oprzeć. Statystyczny Polak zjada około 4 litrów tych mrożonych przysmaków rocznie. Co znajdziemy w lodach?

Dzisiejszy biznes.one.pl szokuje informacją o tym, co nadaje lodom smak. Jeszcze gorszą informacją, jest to, że producenci nie muszą podawać nazw składników i chemicznych dodatków używanych do produkcji.

Oto kilka z tych dodatków:

- Aldehyd C-17 – lodom nadaje smak wiśniowy, ale w przemyśle stosowany jest do produkcji gumy i barwników.

Piperonal – stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy. Lodom nadaje smak waniliowy.

- Octan etylu – w lodach ma imitować smak ananasowy, ale używany jest również do czyszczenia skór.

- Aldehyd masłowy – używany jest do produkcji klejów kauczukowych, a lodom nadaje smak orzechowy.

- Octan anylu – lodom nadaje smak bananowy, ale używany jest również jako rozpuszczalnik farb olejnych.

- Octan benzylu – używany jest jako rozpuszczalnik azotanów. W lodach imituje smak truskawkowy.

- Aldehyd C-18 – używany do produkcji detergentów, który lodom nadaje smak czekoladowy.

Producenci lodów anonimowo zabrali głos. Twierdzą, że substancje dodawane jako aromaty nie szkodzą konsumentom.

Smacznego!

Znajdź nas na Google+

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto