Kukurydza jest jedyną genetycznie modyfikowaną rośliną, którą w Europie uprawia się na dużą skalę. Dzięki zmianom uzyskała większą odporność na larwę jednej z ciem, która żywi się łodygami kukurydzy. Jak podaje BBC sadzona przez ostatnie 10 lat w Portugalii i Hiszpanii teraz staje się coraz częstsza we Francji, oraz w Niemczech i Czechach.
Mimo to Europa nadal obawia się modyfikowanej żywności. Na świecie obsadzono nią już ponad 1 mln kilometrów kwadratowych, podczas gdy w Europie dziesięciokrotnie mniejszy obszar.
Naukowcy zajmujący się modyfikowaniem roślin zapewniają, że są one bezpieczne zarówno dla człowieka, jak i środowiska. Mimo to niektóre grupy ekologów twierdzą, że jest przeciwnie. Uważają, że poza szkodnikami przez sadzenie zmodyfikowanych roślin mogą ucierpieć także pożyteczne owady.
Nowi ministrowie w rządzie Donalda Tuska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?