Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

27898 miejsce

Coś na ząb. Kajzerka z wnętrzem

Ze zwykłej kajzerki można wyczarować niezwykłe rzeczy, trzeba tylko puścić wodze wyobraźni i... otworzyć lodówkę. Wystarczy połączyć razem kilka prostych składników - kajzerka, pieczarki, cebula, ser żółty, przyprawy...

Podstawowe składniki: kajzerki, pieczarki, ser żółty oraz przyprawy / Fot. Marta SzloserKajzerka z wnętrzem jest idealną przekąską na jesienno-zimowe dni i wieczory, choć studentom służy czasem jako główne danie dnia. Jest gorąca i pachnąca i, co najważniejsze, przygotowanie jest nieskomplikowane, nie zajmuje dużo czasu. Oto cała tajemnica...

Można powiedzieć, że kajzerka z wnętrzem to po prostu zapiekanka w innym wcieleniu. Ale czy na pewno? Przekonajcie się sami! Na pewno macie w domu kajzerki albo inne bułki. Niestety, chleb nie będzie tu odpowiednim rodzajem pieczywa. Do farszu potrzebne są pieczarki, cebula, czosnek oraz pieprz i sól. Na przykrywkę wykorzystamy ser żółty, a także aromatyczne oregano i paprykę w proszku. Ot, wszystkie potrzebne ingrediencje. Zabieramy się więc do pracy.

Wydrążone kajzerki napełniamy farszem i przykrywamy plastrem sera żółtego / Fot. Marta SzloserNa początek trzeba zetrzeć na tarce lub drobno pokroić pieczarki i nie stracić przy tym palców. Kroimy też cebulę i czosnek (ma silne działanie antybakteryjne, wspaniale zastępuje antybiotyki, wzmacnia odporność). Pieczarki dusimy na patelni, pod koniec wrzucamy też cebulę i czosnek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i pozwalamy składnikom się "przegryźć".

W tym czasie, gdy na patelni przyjemnie skwierczy szara masa pieczarek, my zabieramy się za patroszenie kajzerek. Trzeba z nich wyciąć środek tak, aby pozostało zagłębienie gotowe na przyjęcie nadzienia. Farsz pieczarkowy nakładamy do wydrążonych kajzerek, przykrywamy każdą bułkę plastrem żółtego sera. Na ser sypiemy odrobinę sproszkowanej czerwonej papryki ostrej lub chili oraz oregano, czyli lebiodkę pospolitą, która podobno chroni przed czarami...

Zapiekamy kajzerki w piekarniku i... gotowe! / Fot. Marta SzloserUkładamy kajzerki na blasze i wkładamy do piekarnika. Czekamy kilka minut aż pieczarkowe wnętrze stanie się przyjemnie gorące, a ser na wierzchu się rozpuści. I gotowe! Ser nie powinien się za bardzo spiec. Po całym domu rozchodzi się przyjemny aromat i ciepło piekarnika... Teraz pozostaje tylko najlepsza i najważniejsza część - konsumowanie. Najlepiej smakuje w dużych ilościach i w dobrym towarzystwie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (9):

Sortuj komentarze:

Zapiekanki są pyszne:) Fajnie że mam piekarnik Samsunga z funkcją Twin Convection, więc nie musiałem go całego rozgrzewać tylko pół i żona się nie czepiała, w końcu oszczędzam dzięki temu prąd:)
A tak wogóle to powiem w tajemnicy że po kolacji też było bardzo miło, polecam zapiekanki:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

No, no, smakowicie. Plusik.

Komentarz został ukrytyrozwiń

a do czego nie pasuje? :)

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 07.11.2007 08:24

(+) A propos: czy do kajzerek pasuje zimne piwko?

Komentarz został ukrytyrozwiń

aż chyba zrobię to kiedy:)) tak na kolacje:) oczywiście +

Komentarz został ukrytyrozwiń

smakowite :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

dobre, dobre :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

+

nie trawię pieczarek, tak dosłownie;] ale pomysł niezły, jutro mam gości a czasu na przygotowania tyle co kot napłakał;D

Komentarz został ukrytyrozwiń

muaaaaaa:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.