Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

13773 miejsce

Curry - czym jest naprawdę?

Wokół mieszanki przypraw, jaką jest curry, narosło wiele niedopowiedzeń. Czym jest, a czym nie jest curry? Skąd wzięły się nieporozumienia?

W świadomości ogółu, curry oznacza przyprawę koloru kurkumy, dzięki której możemy nadać przygotowywanej przez nas potrawie smaku Indii. Ponieważ powyższe zdanie dalece mija się z prawdą, wyjaśnić należy po kolei, że po pierwsze curry nie jest przyprawą. Jest mieszanką przypraw, podobnie jak są nią zioła prowansalskie czy garam masala. W jej składzie znaleźć możemy – w zależności od przepisu producenta lub naszych własnych upodobań, jeśli przygotowujemy curry bezpośrednio przed jej użyciem – kmin rzymski, chili, kolendrę, czarny pieprz, imbir i kurkumę. To baza, do której dodaje się sól, kardamon, czosnek, cynamon i goździki.

Kolor co prawda jest zbliżony do kurkumy (wszak to jeden ze składników), ale z nią nie tożsamy, a to przez obecność różnych barw pozostałych przypraw. I wreszcie najważniejsze – błędnie sytuujemy krainę geograficzną, z której curry pochodzi. Choć została sprowadzona przez kolonizatorów wieki temu z Indii, pochodzi z terenów na wschód od tego kraju. I tak jak rodowici Węgrzy nie znają takiej potrawy jak placek po węgiersku czy Rosjanie pierogów ruskich, tak do niedawna Hindusi nie mieli pojęcia, co w Europie i Ameryce za curry uchodzi. Dlaczego? Rzecz w tym, że curry to sposób przyrządzania potraw, a nie przyprawa do nich.

Curry to gęsty sos, na który składają się warzywa, mięso (zamiennie z rybami i serem) oraz utarte na proszek w moździerzu przyprawy. I chociaż za curry uznaje się mieszaninę przypraw, prawdziwa potrawa przynależy do kuchni indyjskiej, gdzie do niedawna nie było w zwyczaju mielenie przypraw na zaś, do następnych posiłków. Jednak sproszkowane curry zaskarbiło sobie uznanie na podniebieniach ludzi na całym świecie i jest dostępne również w samych Indiach. Warto przekonać się jak smakuje zmielone na proszek tam i porównać z tym, które jest dostępne w większości naszych sklepów. Dzięki curry w proszku można na przykład przyrządzić znakomity farsz do naleśników, którego głównym składnikiem jest szpinak http://24artykuly.pl/zdrowie-i-uroda/szpinak-na-naszych-stolach/. Z dodatkiem czosnku i odrobiny soli stanowić on może znakomite urozmaicenie codziennych posiłków, a nadany przez curry posmak przeniesie nas w inne, dalekie strony globu.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Ślicznie dziękuję.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.