Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czas na deser - tiramisu

Redakcja
Tiramisu
Tiramisu GZ
Bardzo fajny, smaczny i prosty w przygotowaniu deser, który pochodzi z włoskiej Wenecji. Tirarse sù (włoskie słowo)- oznacza ocknij się, przebudź się, a także poderwij mnie.

Składniki jakie będą nam potrzebne:
- 4 jajka,
- 20 dkg cukru (pudru),
- cukier waniliowy,
- 0,5 kg sera mascarpone (ewentualnie 40 dkg sera śmietankowego + 10 dkg masła),
- ok. 3 filiżanki bardzo mocno zaparzonej kawy
- 2 kieliszki amaretto (koniaku, spirytusu itp.),
- twarde podłużne biszkopty,
- kakao.

Sposób przyrządzenia:

Zaparzamy kawę, odcedzamy, wlewamy do głębokiego talerza, aby przestygła. W międzyczasie ucieramy żółtka z połową cukru. Do dobrze utartych stopniowo dodajemy ser i dalej ucieramy. Dobrze, jeśli możemy równolegle ubijać białka z drugą połową cukru. A jeśli nie, to bierzemy się za ubijanie. Dobrze ubite białka to połowa sukcesu.

Teraz delikatnie mieszamy masę serową z białkami. Dno szklanego naczynia (ok. 20x40 cm) wykładamy pierwszą warstwą biszkoptów delikatnie zwilżonych kawą. Nakładamy połowę serowej masy, posypujemy kakao przez sitko i znów kolejna warstwa biszkoptów, masa i posypujemy kakao. Ja na górę ścieram jeszcze białą czekoladę, co by było ładniej, ale niekoniecznie. Wsadzamy najlepiej zakryte tiramisu do lodówki (trochę ją podkręcamy) i, niestety, czekamy parę godzin.

Uwagi:

Pamiętajmy aby biszkoptów nie maczać zbyt mocno w kawie. Mają lekko dotknąć jej. Jeśli za bardzo nasączymy kawą to nam ciasto padnie...

Życzę smacznego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto